El Sónar i el Cruïlla aposten per les polseres intel·ligents

Alguns festivals europeus i nordamericans ja les havien utilitzat i aquest any el Sónar i el Cruïlla s'han afegit a la tendència de les polseres intel·ligents, amb xip, que són capaces d'interactuar amb l'entorn i amb d'altres usuaris. En aquests festivals, ja es pot pagar tot allò que es compra dins dels recintes amb un simple gest.

A més de la polsera habitual, que permet l'accés al recinte, el Sónar 2015 ha introduït una segona polsera, en aquest cas intel·ligent. Fa servir la tecnologia RFID (Radio Frequency IDentification) que permet la interacció amb dispositius electrònics. S'hi poden donar múltiples usos, però en el cas del Sónar s'ha optat per emprar-la com a sistema de pagament. La polsera es pot carregar amb diners a diversos punts del recinte. Un cop carregada, simplement acostant-la als dispositius de què disposen els cambrers i treballadors del Sónar, s'efectua el pagament. S'evita així l'ús de diners en metàl·lic i dels tiquets clàssics d'altres edicions. Els diners sobrants que, pel que sigui, no s'acabin gastant, es poden recuperar als punts de recàrrega o per Internet (en aquest últim cas pagant una comissió).

L'objectiu final és "facilitar les coses al públic" i "minimitzar cues", explica Ventura Barba, director executiu del Sónar. "El Sónar sempre ha apostat per les noves tecnologies i aquesta polsera és un pas més en aquest sentit", afegeix. El sistema també permet optimitzar el personal de barra: "Gràcies a les polseres podem veure si hi ha una barra amb més cues i, si cal, reforçar-la amb més cambrers".

El públic en general troba més còmode el sistema, tot i que hi ha qui hi veu riscos. Sobretot, per la facilitat a l'hora de pagar, que, segons consideren alguns usuaris, pot fer que la gent acabi gastant-se més diners que amb el mètode de tiquets". De fet, l'empresa que facilita la tecnologia de les polseres, Glownet, assegura que l'ús augmenta la recaptació a les barres ja que -calculen- els usuaris es gasten entre un 15% i un 30% més.

El Cruïlla s'alia amb PayPal

Un altre festival barceloní, el Cruïlla, anirà encara un pas més enllà. Com al Sónar, la polsera permetrà pagar. Ara bé, no caldrà ni tan sols carregar-la al mateix recinte, ja que mitjançant Paypal es podrà fer des de casa o amb una aplicació. En el cas del Cruïlla el públic només haurà de dur una única polsera que els servirà tant per entrar al recinte com per pagar les consumicions i el marxandatge.