Un cant a la pau al concert de Sant Esteve de l’Orfeó Català

L'Orfeó Català commemora els 100 anys de l'inici de la Primera Guerra Mundial i els 300 de 1714 en el tradicional concert de Sant Esteve al Palau de la Música. A més de les peces musicals, s'hi han recitat diversos poemes escrits en temps de guerra. L'acte ha acabat amb quatre pilars dels Castellers de Vilafranca amb estelades i crits d'independència.

A més del tradicional contingut nadalenc, l'Orfeó Català ha aprofitat per fer un cant a la pau en el concert de Sant Esteve d'aquest 2014. Ho han fet aprofitant que fa 100 anys de l'inici de la Primera Guerra Mundial i 300 del 1714. Dos episodis foscos de la història que s'han contrarestat recordant alguns poemes d'escriptors que van viure la Gran Guerra, i que van relatar el dolor però també l'esperança de viure en pau.

A més dels poemes, també s'han interpretat tres peces que parlen de la pau. 'Friede auf Erden' (Pau a la terra), d''Arnold Schönberg; 'Da pacem Domino', d'Arvo Pärt, i un fragment de 'Dona nobis pacem' de J. S. Bach. També s'hi han interpretat peces d'altres cultures, com una cançó esquimal.

Com cada any, ja en fa 101, no hi han faltat grans temes nadalencs com la 'Santa nit', 'El pobre alegre', la 'Cançó del bon dimoni', 'El noi de la mare' o 'Les dotze van tocant'.

Han culminat el concert de Sant Esteve l'actuació dels Castellers de Vilafranca i la interpretació d''El cant de la senyera'. Els castellers han aixecat quatre pilars de quatre (p4) amb estelades, que alhora han cobert bona part de la tribuna i de l'auditori. El públic, a més de les banderes, ha començat a cridar "independència" tan bon punt s'ha acabat 'El cant de la senyera'.