L’amenaça de desallotjament plana de nou sobre el centre okupat La Carboneria

Des d'aquest dijous, una nova ordre de desallotjament pesa sobre La Carboneria, una casa okupada del barri de Sant Antoni que no passa desapercebuda per les dimensions de la finca, a la cantonada dels carrers del Comte d'Urgell i de Floridablanca, i el mural immens que en decora la façana. El manament judicial es produeix a instàncies de Barclays, entitat que va adquirir l'edifici després que la promotora immobiliària FBEX fes fallida. Representants veïnals han donat suport als okupes, que asseguren que no tenen intenció de marxar.

Inicialment s'havia fixat el desallotjament del CSO La Carboneria per a principis de mes. El Jutjat de Primera Instància número 48 va decidir, però, suspendre'l fins que no s'aclarís del tot qui és avui el propietari de l'immoble. A pesar d'aquesta resolució, l'Audiència de Barcelona va igualment desestimar el recurs dels advocats de La Carboneria per evitar que es treguin els ocupants actuals, que han anunciat en el seu web que s'oposaran al desallotjament. "Un cop més ens volen fora i nosaltres ens hi neguem". Recorden, a més, que "amb quasi cinc anys de trajectòria, aquest espai ha pres vida i ha donat cabuda a col·lectius, projectes i iniciatives diverses encaminades a l'autogestió".


La Carboneria va ser okupada la tardor de 2008 després d'estar anys l'edifici abandonat, i amb el pas dels anys ha anat guanyant simpaties entre els veïns. L'Associació de Veïns de Sant Antoni ha mostrat, de fet, suport als tallers que s'hi realitzen, que -assegura l'entitat- no causen molèsties als residents. Des del centre hi ha hagut certa reciprocitat i, per exemple, s'ha participat molt activament en la festa major del barri. La finca és molt coneguda al barri per les pintures cridaneres de la façana, que van renovar-se el març passat.

L'ordre de desallotjament pot executar-se en qualsevol moment, des d'aquest dijous i fins al 28 de febrer. Fonts dels Mossos han afirmat que s'estudiarà quina és la data més idònia per fer-la efectiva.