48h Open House: 29.000 visitants el primer dia

Milers de persones han sortit de casa aquest dissabte, malgrat el plugim de primera hora, per anar a conèixer per dins alguns dels 160 espais i edificis de la ciutat que aquest cap de setmana s'obren al públic pel festival d'arquitectura 48h Open House Barcelona. El nombre de visitants i les cues per entrar-hi han estat més importants al centre de la ciutat, però també hi ha espais que s'han estrenat amb èxit en aquesta edició del festival, com la Torre Bellesguard o l'Hospital Vall d'Hebron.

Segons les primeres dades facilitades per l'organització, prop de 29.000 persones han visitat aquest dissabte algun dels 207 espais i edificis oberts al púbilc pel 48h Open House a tota l'àrea metropolitana de Barcelona. El repte d'enguany serà superar els 60.000 visitants de l'edició de 2015. Els plugims de primera hora d'aquest dissabte només han obligat a suspendre, per motius de seguretat, les visites a la xarxa de clavegueram i el dipòsit d'aigües pluvials del Parc Joan Miró. Però no al de l'Estrella, a Badalona, que enguany és la ciutat convidada al 48h Open House i, com a tal, s'hi ha sumat amb una quinzena d'edificis oberts i quatre itineraris guiats per experts. A Barcelona n'hi ha vuit, d'itineraris guiats, per als quals calia inscriure's prèviament. El de mobilitat sostenible, que era en bicicleta, s'ha fet a peu per la pluja, però seguint la mateixa ruta per l'Eixample.

L'afluència de visitants aquest dissabte ha estat similar a l'any passat en espais habituals com l'Arc de Triomf, el Palau Moja o el Recinte Modernista de l'Hospital de Sant Pau. Recintes nous al festival com la Torre Bellesguard o diversos espais de l'Hospital Vall d'Hebron han aconseguit atreure també moltes visites al llarg del dia. Alguns edificis que sempre han obert les portes pel 48h Open House han augmentat notablement el nombre de visitants, com la Biblioteca Arús, que l'ha duplicat i avui ha rebut quasi 650 persones.

Com en edicions anteriors del festival, les cues s'han concentrat als edificis més coneguts i situats al centre de la ciutat, mentre que als barris que no formen part de l'Eixample ni Ciutat Vella les visites són força més fluides. Per això, durant tot el matí, l'organització del 48h Open House ha anat recordant a través de Twitter i amb l'etiqueta #infoOHB16 que en espais com l'antiga Fàbrica Lehmann, el Palau Centelles, el velòdrom d'Horta, les noves estacions de metro de l'L9 Sud, la Font Màgica i tots els museus de Montjuïc hi havia tan poca gent que qui hi anés podria gaudir de visites gairebé exclusives. Força cua, en canvi, per accedir al pavelló Mies van der Rohe. A primera hora, a les terrasses de Santa Maria del Mar no hi havia cua, però al migdia s'han omplert tots els grups de visita. Com als refugis antiaeris del Mas Guinardó o la plaça del Diamant. Les esperes han estat moderades, d'entre 20 minuts i mitja hora, a les Torres Venecianes, la Casa Sayrach, a Can Fortuny o l'Hotel Villa Emilia. Però on s'han disparat ha estat a l'Arc de Triomf, on el ritme lent de les visites per la limitada capacitat tant de les escales per pujar-hi com de la terrassa superior ha fet que el temps d'espera arribés a superar les dues hores i mitja.

Entre les 67 novetats [★] al mapa del 48h Open House d'enguany, hi havia les instal·lacions de BTV, a la Llacuna del Poblenou. Els espectadors de la televisió municipal l'han pogut conèixer avui per dins, en una visita guiada que ha passat per tots els racons de l'edifici, des de la redacció fins als platós o les sales de control tècnic. Els quatre grups que han recorregut BTV aquest matí de dissabte s'han omplert i els visitants han marxat satisfets de poder veure de prop com es treballa al mitjà de comunicació de la ciutat.

El 48h Open House ha informat que, tot i que formaven part del programa, el Palau Casades, les antigues Cristalleries Planell, l'Espai Bombers i el Xalet Mercedes de masoveria urbana han anul·lat les visites per causes alienes a l'organització. Tota la resta d'activitats previstes s'estan desenvolupant amb normalitat, amb l'ajuda de centenars de voluntaris identificats amb petos vermells que, com en cada edició del festival, durant les darreres setmanes s'han preparat per conèixer l'edifici que ensenyen i organitzar-hi el flux de visites.