La batalla per allargar la vida útil dels aparells i un consum responsable

El Black Friday ha arrelat amb força i té molts partidaris, però també hi ha detractors que en critiquen el model de consum compulsiu que promou. Una oposició que es plasma amb contrarèpliques com el Buy Nothing Day, que promou un dia sense comprar absolutament res, o el Green Friday, que defensa fer una compra responsable i sostenible.

René és una botiga d'electrodomèstics amb una filosofia que va més enllà de vendre aparells, i que aposta per un compromís amb l'entorn i la salut dels clients. Es tracta d'un negoci familiar, ubicat des de 1946 al passeig de Lluís Companys, i que des de 2009 ha fet una aposta per comercialitzar productes de consum responsable.

El responsable de l'establiment, Alfred Capdevila, que és la segona generació al capdavant d'aquest espai, explica com posen en pràctica aquest compromís. "El que fem és comercialitzar productes que siguin de consum responsable", això vol dir que segueixen criteris d'eficiència energètica, llarga durabilitat o que respectin el medi ambient i els drets socials de les persones que hi treballen.

Enguany davant la "voràgine consumista", en paraules del mateix Capdevila, han decidit celebrar el Green Friday, que aposta per fer una compra més racional, meditada i responsable.

Contra l'obsolescència programada

Una altra manera de fer un consum responsable és allargar la vida útil dels aparells, reparant-los, sempre que sigui possible. I això és el que fan a l'Espai Sostenible de la Fundació Feniss. Un espai on els veïns poden dur els electrodomèstics avariats i els arreglen gratuïtament, i a més a més, poden aprendre a reparar-los ells mateixos a través de tallers.

El taller és una iniciativa de la Fundació Feniss, que treballa per combatre l'obsolescència programada. Una pràctica que, diuen, cada vegada està més estesa i que permet als fabricants escurçar la vida útil dels productes per vendre'n més. Per això han creat el segell Issop, que reconeix les marques que es comprometen a fer que els productes no tinguin data de caducitat premeditada.