Les obres per enderrocar l’anella viària de les Glòries començaran el 16 de novembre

Ha arribat l'hora de les Glòries. La ciutat afrontarà a partir del 16 de novembre una de les obres de més envergadura del mandat amb l'enderroc de l'anella viària. Els treballs s'executaran en diverses fases fins a l'octubre de 2014, moment en què ja no hi haurà tambor i la Gran Via, en espera de fer el túnel, passarà de forma provisional per damunt de la plaça. Totes les actuacions tenen un cost de 36 milions d'euros.

La fase inicial de les obres s'iniciarà el 16 de novembre amb els primers desviaments de trànsit. Els més notoris seran a les rampes d'accés al tambor. Durant tres mesos s'actuarà als carrils d'entrada a la ciutat per guanyar-ne un de més a la mitjana que separa els dos sentits de la marxa. Això permetrà alliberar espai per al lateral, que sumarà dos carrils més d'entrada. Seran els vials necessaris per, quan es comenci a desconstruir l'anella, fer passar el trànsit d'entrada.

A partir de febrer de 2014 començarà una segona fase en què ja es procedirà a l'enderroc del tambor. Primer es desconstruirà la banda mar. Això obligarà els vehicles que surten per la Gran Via a circular per l'altre costat de l'anella. Els cotxes que entrin a la ciutat, en canvi, ho faran pels nous carrils que s'hauran guanyat arran de plaça.

L'última fase d'enderroc arribarà a partir del juny de 2014 i s'allargarà uns tres mesos. En aquesta actuació es desconstruirà la part muntanya de l'anella viària. Els vehicles que entrin a la ciutat ho seguiran fent vorejant l'anella arran de plaça, i els de sortida ja ho podran fer pel centre de les Glòries a través d'un vial provisional. Quan s'hagi enderrocat tota l'anella, es farà també una altra calçada provisional per al trànsit d'entrada, a l'espera de començar a construir el túnel de la Gran Via.

L'enderroc de l'anella preveu acumular més de 45.000 metres cúbics de sauló i 17.800 metres cúbics més de formigó. Bona part d'aquest material no abandonarà la plaça, ja que s'usarà per reomplir els entorns, com ara l'antic solar dels Encants, i anivellar tot l'espai. Una màquina especial s'encarregarà de triturar tot el formigó. Per desconstruir el tambor s'usaran materials com ara pinces demoledores, fil i discs de diamant per reduir l'impacte sonor.