Nova plantada en una comissió per l’absència de Pisarello

La Comissió de Presidència se suspèn per decisió de la presidenta, que el govern creu que ha fet un abús del seu càrrec

La presidenta de la Comissió de Presidència, Francina Vila (PDeCAT), ha suspès la sessió d'aquest dimecres per l'absència del primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, de viatge a Madrid per participar en un acte amb altres alcaldes. Vila ha justificat la decisió perquè creu que el govern "menysprea les institucions". El grup Demòcrata, Cs, ERC i el PP han respectat la decisió. La CUP se n'ha desmarcat i, des del govern, Eloi Badia ha acusat Vila "d'extralimitar-se" i fer un abús de les seves funcions.

La suspensió de la sessió d'aquest dimecres arriba just l'endemà de la plantada que la majoria de l'oposició va fer al govern a la Comissió d'Economia també per la no presència de Gerardo Pisarello. Precisament, Francina Vila ha explicat que després dels fets d'aquest dimarts, esperava una "rectificació" del primer tinent d'alcalde i que, com que no n'hi ha hagut, ha suspès la comissió. Una decisió que ha fonamentat en els arguments de Secretaria que la competència per suspendre comissions recau en la Presidència.

El regidor de Presidència, Eloi Badia, ha dit que no veu cap raó de "causa major" per suspendre la comissió. "L'absència d'un regidor és un fet habitual i, quan aquest fa d'alcalde accidental, està més que justificada", ha sentenciat Badia, que ha acusat els grups "d'aprofitar-se" de la baixa maternal d'Ada Colau. Badia i la regidora socialista Carmen Andrés han remarcat que amb els regidors del govern presents i el de la CUP hi havia prou quòrum per celebrar la comissió.

El portaveu del grup Demòcrata, Joaquim Forn, ha demanat un "canvi de rumb" al govern i Paco Sierra (Cs) ha lamentat que no hi hagi hagut una rectificació. El portaveu d'ERC, Jordi Coronas, ha dit que quan els regidors tenen comissions o plens "no programem altres temes". Àngels Esteller (PP) ha assegurat que el govern "menysté" les institucions. Des de la CUP, Josep Garganté ha dit que no els agraden els personalismes, "ni els del govern ni els de l'oposició". El regidor no adscrit, Gerard Ardanuy, ha respectat la decisió de la presidenta però ha lamentat que no se l'hagués informat abans.

El més probable és que les dues comissions suspeses no es tornin a convocar de forma ordinària. Sobre la taula, el govern té dues opcions: convocar-les de forma extraordinària amb els expedients executius que no s'han pogut debatre o bé habilitar la Junta de Portaveus com a comissió per donar tràmit a aquests punts abans del plenari. En el primer cas, Badia ha dit que l'oposició només podrà presentar un únic punt d'impuls i control al govern.