Nova edició del projecte What’s up! contra l’estigma en salut mental a les aules

El programa preveu arribar a 3.500 alumnes de 60 instituts catalans durant el curs 2017-18

L'associació Obertament, que lluita contra l'estigma i la discriminació de les persones amb trastorns mentals, engega una nova edició de What's up!. Es tracta d'un projecte pedagògic que es fa a alumnes de 3r d'ESO i que aborda la salut mental com un contingut més de les assignatures. El temari es complementa amb la visita a l'aula d'un testimoni que comparteix la seva experiència amb un problema de salut mental. Després d'arribar a 1.500 alumnes de 24 instituts l'any passat, enguany l'objectiu és sensibilitzar 3.500 joves de 60 centres catalans.

Segons ha explicat el president d'Obertament, Josep Anton Llurba, un de cada cinc adolescents té un trastorn mental i aquest projecte vol evitar que la salut mental continuï sent un tabú a les aules. A més, el 80 % dels afectats per algun trastorn ha patit alguna discriminació.

En aquest sentit, l'equip tècnic afirma que l'estigma pot provocar un retard en la petició d'ajuda i, per tant, en l'inici del tractament. Això pot provocar autodesvalorització i discriminació. Per aquest motiu, tècnics i impulsors del projecte volen que What's up!  continuï sent una realitat a diversos instituts de Catalunya. La cap de projectes d'Obertament, Anaïs Tosas, destaca que el 75 % dels problemes en salut mental apareixen abans del 18 anys. "És un moment important per garantir un espai segur, perquè els joves puguin desenvolupar un projecte de vida", ha afegit.

Niobe Portero té un trastorn mental i va viure-ho com un tabú durant la seva etapa a l'escola i a l'institut. Anys més tard va fer-se activista i va decidir participar en el projecte per normalitzar la salut mental. "Per mi l'experiència ha estat molt important. He pogut veure nois que s'interessen per la salut mental, cosa que no passava quan jo era a l'escola o a l'institut, perquè era un tema tabú", ha dit.

La bona valoració que en fa la Niobe Portero s'estén també als alumnes sensibilitzats. També a tots els centres: el 100 % recomanaria el projecte a altres instituts. La majoria dels docents que hi han participat creuen que el treball sobre salut mental amb l'alumnat ha estat positiu.