L’Ajuntament redissenya el projecte de la plaça de les Glòries

L'objectiu principal que persegueix el nou projecte de les Glòries és el disseny d'una gran plaça plana que generi fins a 140.000 metres quadrats de zona verda. El debat sobre el soterrament del trànsit es resol ara amb una nova proposta que limita el soterrament als vehicles de la Gran Via i únicament al pas per sota de la nova plaça. La reinvidicació veïnal de guanyar equipaments es tradueix en tres grans edificis multifuncionals en els quals s'agrupen aquests espais.

La resta del trànsit, és a dir, tant el que ve de l'avinguda Diagonal com de Meridiana, haurà de vorejar la plaça. Però per veure l'entrada en funcionament del túnel haurem d'esperar fins a 2017. El primer pas del nou projecte és l'adjudicació del concurs de construcció del parc, prevista per a mitjan 2012. El parc es començarà a construir el 2014.

I el que també veurem aviat és una nova imatge de les Glòries sense l'anella viària, que es començarà a desconstruir el març de 2013, tan bon punt hagi culminat el trasllat dels paradistes un cop es traslladi el mercat dels Encants

La construcció del tunel soterrat no començarà fins a mitjan 2015. És la data prevista perquè deixi de funcionar el túnel que surt de l'Estació de França. Això permetrà que es pugui foradar a la mateixa profunditat on hi ha aquest túnel i estalviar la despesa que suposaria una rampa de sortida amb molt pendent.

Segons ha definit el tinent d'alcalde d'Habitat Urbà, Antoni Vives, el nou projecte respon al model originari de Cerdà i "dóna ple sentit a l'Eixample, que es converteix en el nou centre de Barcelona". El futur parc de Glòries vol interactuar amb el Parc de les Arts, amb el Parc de l'Estació del Nord i vol ser un nou eix verd que connecti amb la Ciutadella.

Respecte a projectes anteriors, Vives creu que aquest parteix d'una concepció diferent de Glòries, ja no entesa com "un punt de redistribució del trànsit sinó d'un carrer ample que també pertany a Barcelona". El regidor ha valorat la bona acollida per part dels veïns, amb qui es va reunir dilluns. Les associacions de veïns de la Sagrada Família, el Clot-Camp de l’Arpa, Poblenou i Fort Pienc fa temps que demanen el desmuntatge de l'anella viària i un calendari d'obres de remodelació de la plaça.

Segons Vives, ha arribat l'hora de mirar endavant, assumir els errors del passat i agafar les coses que s'han fet bé i treballar la plaça amb la idea de projecte de ciutat. En aquest sentit, el tinent d'alcalde també ha destacat la predisposició expressada per la majoria de grups de l'oposició.