Nou front veïnal per accelerar la transformació de les Glòries

Les associacions de veïns dels quatre barris que envolten la plaça de les Glòries han presentat un manifest reivindicatiu per reclamar a l'Ajuntament que no endarrereixi més l'enderroc del tambor viari. Denuncien que el govern de Trias ha estat incapaç d'articular una majoria i asseguren que amb el ritme inversor actual caldrien encara 20 anys més per finalitzar les actuacions previstes.

En l'assemblea celebrada aquest dimarts al vespre a La Farinera, els representants veïnals de les associacions de veïns del Clot - Camp de l'Arpa, el Poblenou, el Fort Pienc i la Sagrada Família han explicat als assistents els motius pels quals han decidit engegar noves reivindicacions. D'entrada, lamenten que l'anomenat Compromís per les Glòries, signat el 2007 per les entitats veïnals i tots els grups polítics municipals, amb l'excepció del PP, no s'hagi complert. Asseguren, de fet, que només s'ha desenvolupat un 25% del projecte acordat aleshores, i critiquen que l'únic equipament finalitzat hagi estat precisament aquell que les associacions de veïns no reclamaven: el DHUB, que, afirmen, "s'ha menjat 10 milions d'euros", a part de requerir "unes despeses de manteniment de vuit milions d'euros anuals i una suposada rendibilitat social i econòmica més que dubtosa".

Si aquests són els retrets principals al govern anterior, a l'actual se l'acusa de continuar endarrerint el procés i de ser "incapaç d'articular una majoria i un pressupost d'inversions per tirar endavant un projecte integral, generador d'activitat i riquesa". Creuen, a més, que no hi ha voluntat política per buscar el consens necessari, i és per això que formulen una proposta "realista i responsable per recuperar l'impuls". Reclamen, per exemple, per al mandat 2012-2015 una inversió de 110 milions d'euros (10 milions a càrrec de la Generalitat), i de 120 milions per a 2016-2019. I manifesten com a prioritats per als pròxims tres anys l'enderroc del "tortell" aquest mateix estiu, just després del trasllat dels Encants, i no pas a finals d'any; l'inici de les obres de soterrament de la Gran Via i la construcció de l'Escola dels Encants i el CAP de Bolívia.