Un nou ciberatac en àmbit mundial afecta el Port de Barcelona

Es tracta d’un virus de tipus “ransomware” que s’ha propagat per empreses de tot el món de manera similiar al WannaCry, ocorregut fa mes i mig

Un ciberatac està afectant, des d'aquest dimarts a la tarda, multinacionals d'arreu del planeta. A Catalunya, i concretament a Barcelona, una de les terminals de contenidors del port confirma que n'ha resultat perjudicada. Els sistemes informàtics de la companyia danesa Maersk, matriu d'APM Terminals, han caigut, segons informa la mateixa empresa a través de Twitter.

L'atac ha obligat el grup danès a aturar les operacions a la terminal que té al port i, de moment, es desconeix quan es podrà reprendre l'activitat a les instal·lacions portuàries.

Aquest virus de tipus "ransomware", que afecta ordinadors Windows, ha utilitzat un mètode de propagació similar al ciberatac WannaCry, ocorregut fa un mes i mig. L'episodi d'aquest dimarts ha afectat diversos països, entre els quals Noruega, Rússia i Ucraïna. De fet, l'atac s'ha propagat a través d'una campanya de correu electrònic massiva, amb origen a Ucraïna, on més s'ha fet notar: ha perjudicat companyies públiques i privades, com el Banc Nacional o el metro de Kiev.

Ara per ara, no hi ha constància que el ciberatac hagi arribat a cap administració espanyola, però sí que ha afectat algunes empreses multinacionals que tenen oficines a l'estat. L'Institut Municipal d'Informàtica assegura que disposen de les mesures de seguretat adequades i que aquest dimecres valoraran si han detectat atacs i "si cal fer res addicional al que ja es va fer per al WannaCry".