“Només emergeixen un 10 % dels casos de maltractament sexual infantil”

El periodista Guillem Sànchez, que va destapar el cas dels Maristes, assegura que moltes víctimes d’abusos no emprenen accions legals

Fa poc més d'un any que va esclatar el cas Maristes, el cas d'abusos sexuals a menors més greu documentat fins avui. El periodista que el va destapar, Guillem Sànchez, explica en un llibre com van viure ell i els companys d''El Periódico' els dies en què va esclatar la notícia. Sànchez desgrana cronològicament la investigació periodística en un relat trepidant d'autèntica novel·la negra.

Tot va començar amb una trucada de Manuel Barbero (pare del primer denunciant del professor dels Maristes Joaquim Benítez amb què va començar el cas) a la redacció del diari. A partir d'aquí Sànchez es va veure immers en una investigació periodística que cada vegada s'anava fent més gran.

Finalment el cas va provocar que 40 víctimes presentessin denúncia, tot i que la gran majoria es van arxivar perquè els fets havien prescrit. Pel periodista l'esclat del cas és un primer pas perquè la societat estigui més alerta a l'hora de detectar abusos, començant pels centres educatius. "Si una societat vol veure-ho de seguida pot acceptar, reconèixer, identificar i ajudar, si no ho vol veure, li passa per davant i no se n'adona", diu Sànchez. L'autor d''El cas dels Maristes' explica que segons els experts només surten a la llum un 10 % dels abusos sexuals a menors.