Barcelona clama per la pau i també contra el negoci de la guerra

Mig milió de persones rebutgen els atemptats en una manifestació amb crítiques al govern espanyol i a la monarquia pel suport a països sospitosos de finançar el terrorisme

La ciutadania s'ha unit aquesta tarda al centre de la capital catalana en la marxa contra el terrorisme i amb un crit unànime: "No tinc por". La manifestació, envoltada de fortes mesures de seguretat, ha anat encapçalada per 75 membres dels cossos de seguretat i dels serveis d'emergències que van treballar durant els atemptats de Barcelona i Cambrils. Les autoritats, acompanyades de membres de la comunitat musulmana, s'han situat en un segon pla per cedir el protagonisme. En acabar el recorregut, Rosa Maria Sardà i Míriam Hatibi, han expressat el dolor per les víctimes i han deixat ben clar que "no consentirem que ens humiliï ni ens venci el terrorisme".

"La millor resposta, la pau", "No tinc por" i "No a la islamofòbia" són alguns dels cartells visibles a la marxa, que ha aplegat unes 500.000 persones, segons la Guàrdia Urbana. Aquests lemes han conviscut amb pancartes de rebuig  cap a les polítiques del Govern espanyol amb missatges com "La pau no trafica amb armes", "Les vostres polítiques, les nostres morts" o "Felip VI i Govern espanyol, còmplices del comerç d'armes. No teniu vergonya".

De fet, la mobilització no ha estat en cap cas ni silenciosa ni passiva, ans al contrari: s'hi han pogut veure desenes de missatges de denúncia i s'ha criticat, també, la presència del rei, Felip VI, —fortament xiulat en la seva arribada— i de membres de l'executiu del PP a la marxa.

Més de 300 representants polítics i institucionals de tot l'Estat espanyol han assistit a la mobilització, en què ha participat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el president del Govern, Carles Puigdemont i el president espanyol, Mariano Rajoy.

“Si la seva ideologia és la mort, la nostra és una aposta decidida per la vida”

La manifestació ha recorregut el passeig de Gràcia, des de Jardinets de Gràcia i fins a la plaça de Catalunya, on s'hi ha fet un acte breu i auster en què l'actriu Rosa Maria Sardà i la portaveu de la Fundació Ibn Battuta, Míriam Hatibi, han llegit textos per a l'ocasió en català i castellà. Sardà i Hatibi han defensat el model de convivència de la societat catalana i el fet que la ciutadania hagi sortit al carrer perquè ,"si la seva ideologia és la mort, la nostra és l'aposta decidida per la vida".

En la lectura s'ha reivindicat el triomf de l'amor per sobre de l'odi i un missatge clar: els terroristes no aconseguiran dividir-nos perquè "quan ells ens colpegen, en lloc de dividir-nos, ens troben més units que mai en la defensa insubornable de la llibertat i la democràcia" des de la diversitat. De fet, aquest missatge també és el que han defensat molts ciutadans que han assistit a la manifestació aquest dissabte.

A continuació, dos violoncel·listes han interpretat la cançó popular catalana 'El cant dels ocells', un moment de forta emotivitat en què els assistents, en un ambient de respecte i silenci, han alçat les roses al cel. Quan ha acabat l'acte, els manifestants han cridat espontàniament "No tinc por", "Volem la pau".

Flors per als cossos de seguretat

Un cop finalitzada la mobilització, de manera espontània, diversos manifestants han deixat roses als cotxes de la Guàrdia Urbana, els Mossos d'Esquadra i els serveis d'emergència com a mostra d'agraïment a la feina feta després dels atemptats. De fet, els cossos de seguretat han estat aplaudits en nombroses ocasions pels ciutadans que seguien la marxa.