En marxa un protocol pioner per retirar els nius de cotorres dels arbres

Alguns nius poden arribar a pesar 200 kg i, per tant, posar en perill la seguretat de les persones i fer malbé els arbres

L'Ajuntament ha activat un nou protocol, amb "perspectiva ètica" i respecte per la biodiversitat, per treure nius de cotorres. L'actuació, que es fa abans de la poda de l'arbre, estableix que primer es revisi per detectar si hi ha ous o cries. En cas que sigui així, s'atura la poda i s'avisa a l'Entitat de Gestió de Fauna perquè els retiri i els porti al Centre de Recuperació de Fauna de Torreferrussa, a Santa Perpètua de Mogoda. Només aquest últim mes s'ha actuat en 118 nius.

El protocol s'aplica en cas de detectar la presència de nius de cotorres als arbres de la ciutat. S'ha elaborat de forma consensuada amb la Generalitat i, com ja es fa amb altres espècies, "des d'una perspectiva ètica" perquè la seva presència sigui compatible amb la biodiversitat urbana i la convivència". El principal problema dels nius de les cotorres és el pes i volum que tenen, que pot comportar un risc que caiguin damunt les persones que passegen sota els arbres, al mateix temps que poden trencar les branques i fer malbé els arbres.

La població de cotorres es pot duplicar en una dècada

Es calcula que a Barcelona hi ha 7.000 parelles de cotorres, i l'espècie més comú és la cotorreta de pit gris ("Myopsitta monachus") que pon els ous entre l'abril i l'octubre. Cada cotorra pot arribar a fer dues postes cada any, cosa que vol dir que en una dècada es pot doblar la població d'exemplars. A les cotorres els agraden les zones temperades i a la ciutat es troben especialment a gust a la rambla de Prim i tota la zona del Besòs.

 

En una entrevista a 'El matí de Barcelona', de betevé 91.0 fm, Abel Julien, de l'àrea de difusió de l'Institut Català d'Ornitologia, ha explicat  que totes les espècies que hi ha a Barcelona són foranes i invasores, i que competeixen pels aliments i els llocs de nidificació. Recupera l'entrevista completa aquí: