Els museus s’omplen de milers de visitants fins a la matinada

Una seixantena de museus de Barcelona i l'àrea metropolitana obren portes aquest dissabte des de les 19 h i fins a la 1 de la matinada. En alguns, com el Museu Picasso o el MIBA, d'idees i invents, a les set de la tarda ja s'hi han començat a formar les primeres cues. La nit dels museus coincideix amb la celebració del Dia Internacional dels Museus. Per això, ja durant el dia els equipaments culturals de la ciutat ofereixen descomptes o són gratuïts.

El Museu d'Història de Catalunya ofereix avui sessions especials dels seus Pessics d'història, en què personatges com Jaume I expliquen en primera persona el període històric que van viure. És una manera d'apropar la història a tots els públics i, pels comentaris dels visitants, sembla que està tenint bastant d'èxit en aquesta nit museística.


El Museu Picasso, que enguany celebra el 50è aniversari, ha començat a rebre ja a la tarda alguns visitants més de l'habitual. L'entrada era lliure des de les 10 h del matí, i són molts els visitants tant locals com foranis que aprofiten per veure la retrospectiva de l'obra del pintor malagueny.

El pintor aragonès Francisco de Goya i la seva influència en la pintura posterior també està atraient força visites al Museu Diocesà, que mostra l'exposició "Goya i els seus hereus" en un punt tan cèntric -i tan proper a altres museus- com és l'avinguda de la Catedral.

A l'Eixample, el Museu Egipci ha registrat cues de fins a dues hores per entrar i poder visitar la seva col·lecció permanent de peces de l'antic Egipte i també l'exposició temporal sobre el descobriment de la tomba de Tutankhamon.

Al Cercle Artístic Sant Lluc, els visitants tenen l'oportunitat de veure com es creen obres d'art, concretament els dibuixos dels retratistes que participen a la sessió amb model que té lloc al pati de l'edifici. La model s'ha situat al davant d'una escenografia creada per Castells Planas de Cardedéu, una firma prou reconeguda en el món del teatre.

El carrer de la Ciutat concentra dues possibles visites: la Sala Ciutat de l'Ajuntament, on hi ha l'exposició "Més enllà de la creativitat"; i, una mica més enllà, el Museu d'Idees i Invents de Barcelona (MIBA), que a les 19 h ja provocava una cua per entrar que arribava a la plaça de Sant Jaume.

En principi, la possibilitat de visitar la Porta de Mar de la muralla romana de Barcino, al carrer del Regomir, no ha tingut tant d'èxit.

Més visitants hi havia, al vespre, a les columnes del Temple d'August que es poden visitar a l'edifici del Centre Excursionista de Catalunya, al carrer del Paradís. El Museu d'Història de Barcelona (MUHBA) hi fa avui visites guiades.

Al conjunt històric de la plaça del Rei, la seu central del MUHBA, també s'hi han vist aquest vespre moltes més visites que qualsevol altre dissabte. Hi van tant turistes com visitants locals. Molts aprofiten per anar-hi en família, perquè els nens aprenguin una mica de la història de la ciutat. Els pares comenten que, al llarg del curs, aquestes visites són una mica més difícils de fer sobretot pel preu de l'entrada, que avui és gratuïta.

El MUHBA, a més d'obrir les portes fins a la matinada, ofereix visites guiades a l'exposició "Ja tenim 600!" sobre la cultura popular durant l'època franquista i el "desarrollisme".

Iniciativa global

La nit dels museus és una iniciativa promoguda pel Consell d’Europa en què participen més de 3.000 equipaments culturals de 40 països. Els museus obren les portes de franc des de les set del vespre fins a la una de la matinada i, a banda de les exposicions, s'hi fan concerts, dansa, tallers i activitats per a tota la família. Aquest any coincideix amb el Dia Internacional dels Museus, una jornada que aplega més de 30.000 centres de tot el món per sensibilitzar el públic sobre el paper dels museus en la transformació constant de la societat.

L'any passat 125.000 persones van participar a la Nit dels Museus. Aquest cop, la xifra podria augmentar perquè s’incorporen a la iniciativa el centre d’art contemporani de Barcelona Fabra i Coats, la nova seu del Museu del Disseny de Barcelona (DHUB) o el Museu del Barça, que és, de fet, el més visitat de la ciutat.

Portes obertes i programa d'activitats

Entre les activitats complementàries que s’han programat hi destaquen les visites guiades a l’aqüeducte romà, les visites al Refugi 307, una competició de poesia oral al CCCB i el concert i recital de poemes eròtics i amorosos a les Termes i Decumanus del Museu de Badalona. Els aficionats al jazz podran gaudir d’una nit de jazz en directe a la Sala Oval del MNAC i, com a curiositat, hi ha una demostració de perruqueria romana al Museu d’Arqueologia.

Tota la informació de la vetllada es pot consultar a través de l’etiqueta de Twitter #bcnesmuseu. El nostre mapa amb la llista de tots els museus de l'àrea metropolitana de Barcelona que aquesta nit obren les portes et pot ajudar a planificar la visita. A més, durant aquesta nit, també hi ha disponible una aplicació per a mòbils (tant Apple com Android) amb informació de totes les activitats, horaris i la ubicació dels museus participants.