Més de 160.000 visitants a La nit dels museus

Ha tornat a ser una nit màgica que ha atret milers de persones d'aquí i d'allà als centres culturals de la ciutat. 160.000 persones han participat en la setena edició a Barcelona de La nit dels museus, 33.000 més que l'any passat. A banda de poder visitar en horari nocturn els museus, els assistents han gaudit d'espectacles de dansa, concerts, performances i sessions de DJ. En punts com La Pedrera hi va haver cues de fins a tres hores per entrar-hi.

L'interior de la majoria dels equipaments culturals va ser un formiguer durant les hores centrals de La nit dels museus, que va començar a les set de la tarda de dissabte i es va allargar fins a la una de la matinada. Per facilitar-ne el recorregut, l'organització va dissenyar sis rutes agrupant els espais amb criteris geogràfics.

La ruta número 1 anava de Montjuïc a l'Hospitalet. Més de 12.000 persones van passar pel Museu Nacional d'Art de Catalunya. Al Castell, que s'obria per primer cop a la nit, n'hi van arribar prop de 3.000.

Un altre dels espais d'aquesta ruta era el Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques de l'Institut del Teatre. A banda de poder conèixer el fons museístic, els visitants hi van poder presenciar actuacions dels alumnes de l'institut. Un altre dels punts més visitats va ser el Museu d'Arqueologia de Catalunya, on els actors de Barcino Oriens es van vestir amb la indumentària dels antics romans per fer-hi una representació. Els tallers d'aquest museu també es van omplir ràpidament, sobretot el que repassava la història de la cervesa, amb el tast corresponent.

La ruta 2, de l'Eixample a Gràcia, es va col·lapsar sobretot en dos punts del passeig de Gràcia: La Pedrera i el Museu Egipci. A la casa dissenyada per Gaudí, el temps d'espera per entrar-hi va arribar fins a les tres hores. La cua baixava pel passeig i passava pel davant de la Fundació Suñol. A més, a l'hora de tancar, els que feia hores que s'hi esperaven se'n van haver de tornar cap a casa sense poder-hi entrar. Al Museu Egipci, també hi va haver gent que va desistir d'entrar-hi, amb una cua d'una hora i mitja.

Inclòs dins la ruta 2, tot i que una mica més allunyat d'aquest eix, quedava el Recinte Modernista de Sant Pau, una de les novetats d'aquesta edició de La nit dels museus. L'afluència de visitants va ser constant des del vespre fins a la matinada. Tot i que no s'hi van veure gaires aglomeracions, al final hi van passar 7.450 persones.

Els museus dels barris Gòtic i de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera també van atreure molts visitants. Fins a la mitjanit es van poder veure riuades de gent anant d'un museu a l'altre. Allà hi ha bona part dels centres que depenen del Museu d'Història de Barcelona (MUHBA), que en total va rebre 13.435 visitants. Molts també van descobrir ahir les meravelles del Museu Europeu d'Art Modern (MEAM), ple a vessar fins a última hora. El Born Centre Cultural, l'altra gran novetat d'aquest any, va seduir 7.915 visitants, que per l'amplitud de l'espai s'hi van poder moure sense problemes.

A la ruta 4, que convidava a fer el recorregut entre el Raval i el port, el punt més visitat va ser el MACBA. De fet, el museu de la plaça dels Àngels va ser el més concorregut de tots els espais de la ciutat. 14.329 persones van voler descobrir en horari de nit les exposicions i gaudir de la programació complementària dissenyada conjuntament amb el Centre de Cultura Contemporània. Sessions de discjòqueis, projeccions a la façana del MACBA i performances van acabar de nodrir la proposta. Al CCCB, l'exposició temporal "Big Bang Data" també va tenir molt públic. A tocar del MACBA, al Convent dels Àngels, també es van veure cues per accedir als recitals poètics i les projeccions que hi havia a l'interior.

Passada la mitjanit, un dels espais que molts van triar per acabar La nit dels museus va ser el Museu del Disseny de Barcelona. El plat fort era a l'exterior. En una proposta conjunta amb el Festival OFFF, que es va acabar ahir en aquest mateix espai, el Laser Cat va fer ballar de valent els assistents. L'escultura gegant de cinc metres creada per Hungry Castles i ADC va projectar art digital a la façana del museu al ritme de música punxada en directe per dos discjòqueis.