Neix l’Escola de Salut per a Gent Gran dels barris del Coll i Vallcarca i els Penitents

L’objectiu és que la gent gran se socialitzi alhora que tingui cura de la seva salut

La idea de crear l’escola va sorgir en el marc del Pla de barris del Coll, en què es van crear taules diverses, entre les quals la Taula Comunitària de Salut. Aquesta, va fer un diagnòstic de salut al barri i va identificar un problema d’aïllament entre la gent gran. Pensant en mesures per solucionar-ho, ha creat l'Escola de Salut per a Gent Gran, que acull el CAP Vallcarca.

La iniciativa aplega una trentena d’usuaris del Coll i Vallcarca i els Penitents que ja han fet tres sessions a l’Escola de Salut per a Gent Gran al CAP Vallcarca. Han fet activitats per conèixer-se i expressar les seves emocions i han rebut consells per tenir cura de la seva salut. Per exemple, una de les assistents, la Concepción Requena, explica que li han anat molt bé els trucs per aconseguir vèncer l’insomni. En el cas de l’Encarna Tarragona, li ha servit per recordar que ha de vigilar amb la sal i sortir a caminar per millorar els seus hàbits saludables. De fet, l’Encarna no tenia gaire clar apuntar-se a l’escola de salut, però ara assegura que des del primer dia ho ha trobat molt útil i li ha permès crear lligams amb gent del barri, “fins i tot he canviat el dia d’anar al gimnàs per venir”, diu.

A més de la socialització, per fer front a l’aïllament de les persones de la tercera edat, un altre dels objectius de l’escola és ensenyar a la gent gran que no només els pot millorar el seu estat físic i anímic la medicació. Així ho explica Azucena Carranzo, doctora del CAP Vallcarca: “Que descobreixin que es troben millor i són més feliços quan fan exercici, quan riuen per la temàtica que s’està parlant, descobreixen que són més feliços així que prenent una pastilla, per una suposada depressió. Els canvia la vida.”

Aquest curs acabarà el 22 de juny, però la intenció és que l’escola torni passat l’estiu, amb 13 sessions noves que es podrien repetir dos cops l’any. En la propera classe, faran exercicis per controlar l’equilibri i, així, evitar caigudes.