Neix la primera associació de jutgesses per construir una societat més igualitària

La primera associació de dones jutgesses de l'estat s'ha creat fa cinc mesos amb l'objectiu d'aconseguir una societat més igualitària. Per això començarà a treballar per jutjar amb perspectiva de gènere. Els qui en formen part saben que tenen un paper important per assenyalar les discriminacions que hi ha a la nostra societat.

Mar Serna, vicepresidenta de l'associació Dones Jutgesses, formada ara fa cinc mesos, explica que la vintena de magistrades i magistrats que en són membres "volem contribuir a millorar la situació de la dona al mercat laboral, posar fi a les situacions de violència masclista i treure els estereotips". Ja diuen per endavant que "si ens centréssim a fer reivindicacions dels temes corporatius, ens equivocaríem". I per això remarquen que tenen una veu important per dir quines són les discriminacions i poder fer propostes.

De fet, han elaborat un decàleg amb 12 propostes cap a la igualtat de temes com la violència masclista i la importància de l'educació, reformes legislatives en matèria d'immigració per protegir les dones que fugen de persecució per raó de gènere o dotar d'efectivitat la normativa en matèria de conciliació de la vida familiar i laboral. La magistrada Zita Hernández ha afegit que des de l'associació, a petició de diferents municipis, també informen sobre quins són els delictes contra les dones i la legislació vigent.

Saben que des de la seva posició dins la societat i el poder judicial "tenim capacitat d'incidir en les nostres resolucions amb altres dones i homes i podem avançar". És el que anomenen "jutjar amb perspectiva de gènere", que en definitiva és jutjar de manera objectiva, és a dir, no reproduir els estereotips quan s'imparteix justícia.

Tot i algunes veus que neguen que les dones estiguin discriminades, des de l'associació recorden que de les 17 presidències del Tribunal Suprem que hi ha en cada comunitat autònoma, només hi ha una dona. I pel que fa a les presidències de les 46 Audiències Provincials que hi ha a l'Estat, només hi ha vuit dones en aquest càrrec. "Això demostra que hi ha molta feina a fer", conclou Mar Serna. Una dada que pot aportar més esperança de canvi a la situació és que a l'Escola Judicial les dones ja representen el 70,7 % dels estudiants que es preparen per ser futurs jutges.