Nanomedicina i robòtica per optar a guanyar la First Lego League d’Espanya

El projecte Biobyte, de l’Institut Ausiàs March, en guanya el torneig classificatori i ara participarà en la final estatal

La First Lego League és un repte que pretén despertar l'interès per la tecnologia i la ciència entre els joves, que han de desenvolupar un projecte científic entorn d'un tema que els proposen i dissenyar un robot que compleixi unes ordres determinades. L'Institut Ausiàs March, de les Corts, hi ha participat per primer cop i un dels equips ha arribat a la final estatal.

És el primer any que l'Institut Ausiàs March participa en el repte de la First Lego League i un dels seus equips en va guanyar el torneig classificatori que es va celebrar fa gairebé un mes a la Universitat Politècnica de Catalunya de Barcelona. Això els permetrà participar el proper cap de setmana en el torneig estatal que se celebrarà a Logronyo, en què també participaran set equips més de Barcelona.

La First Lego League és un repte adreçat a joves d'entre 10 i 16 anys que pretén despertar-los l'interès per la tecnologia i la ciència. Als joves se'ls planteja un tema, que aquest any consistia a resoldre un problema relacionat amb els animals, sobre el qual han de desenvolupar un projecte científic. A més, també han d'idear un robot que ha de poder realitzar una sèrie d'accions que els donaran punts en la competició.

Els alumnes de l'Institut Ausiàs March han desenvolupat el projecte Biobyte, que se centra en l'aplicació de la nanomedicina en els animals, per això també han creat una aplicació mòbil amb l'objectiu de recaptar diners, a través de la publicitat, per donar-los a projectes d'investigació sobre nanomedicina. També han desenvolupat un robot que executa les ordres que li donen des de l'ordinador.

Els alumnes han tingut 10 setmanes per preparar-se i expliquen que moltes tardes s'han quedat fins tard després de classe per treballar en el projecte. A més de participar en el campionat, tota la feina que han fet també formarà part del seu treball de recerca de 4t d'ESO. Per això també han tingut el suport del professor de tecnologia, que assegura que com a professor "no havia tingut mai una experiència com aquesta".  A l'institut ja es plantegen repetir-ho de cara al proper curs. A més, volen fomentar que hi participin més noies.