Les felicitacions virtuals guanyen terreny a les postals de tota la vida

Les xarxes socials, com Facebook o Instagram, i les aplicacions de missatgeria, com WhatsApp, pràcticament han esborrat del mapa les tradicionals postals per felicitar el Nadal. La majoria, sobretot les noves generacions, prefereixen la immediatesa de la xarxa i només la gent gran manté viva la tradició d'enviar postals per correu.

De nadales per enviar per correu, encara se'n venen a qualsevol papereria, moltes botigues de regals i també a les oficines de Correus. N'hi ha que tenen una finalitat solidària, com les d'Unicef, tot un clàssic per felicitar el Nadal. Però també hi ha qui prefereix fabricar-se la nadala a casa. Dibuixant, pintant o amb tècniques de "scrapbooking".

A través de les xarxes socials o del mòbil, es pot escriure simplement un text més o menys personalitzat per desitjar un bon Nadal i un feliç any. Però la majoria opta per enviar imatges o vídeos que reprodueixen les imatges de postals nadalenques o bé fan riure el receptor amb tota mena d'escenes emotives o còmiques. Aquests dies la xarxa va plena d'aquestes felicitacions.

Les apps per felicitar el Nadal

Hi ha tot de webs i aplicacions que permeten triar i personalitzar les imatges o vídeos a enviar. Una de les més conegudes és ElfYourself.com, que genera un vídeo musical amb elfs que tenen la teva cara (només cal pujar-ne la foto) i ballen per felicitar el Nadal. El web va néixer el 2006, va tenir molt d'èxit arreu del món i ara s'ha convertit en app per a mòbils (iOS o Android).

Per escollir entre un munt de nadales virtuals i personalitzar-les, es poden fer servir gratuïtament les apps iMake Card (per a Android), XMas Cards (per a Android) o FunFace eCard (per a iOS o Android). L'app Kisstmas (per a Android) genera una imatge en què apareixes tu fent-li un petó al Pare Noel o qualsevol personatge nadalenc, mentre que iVillancicos (per a iOS) envia nadales en castellà, en anglès o fins i tot en llatí. Per als més petits, resulten especialment impactants les felicitacions de Navidades Sorprendentes, en què qui els felicita és personalment el Pare Noel o els Reis Mags.

Hi ha diverses aplicacions que simplement permeten crear postals personalitzades de Nadal que després tant es poden enviar per WhatsApp, les xarxes socials, el correu electrònic o el correu postal. Dos exemples: Fotos de Navidad (per a iOS) i Felicitació Nadal Santa Claus (per a Android), totes dues gratuïtes.

Però l'aplicació que definitivament torna a unir la tradició de les postals per correu i les virtuals es diu Touchnote (per a Android): genera una imatge barrejant les plantilles de què disposa i la foto que puguis fer amb la càmera del mòbil, però després aquesta imatge s'envia per correu postal a l'adreça que li indiquis. L'app és gratuïta, però per la postal personalitzada s'ha de pagar -entre un i tres dòlars- perquè l'empresa la imprimeixi i l'enviï al destinatari. Ho fa des del Regne Unit o els Estats Units, però en menys de 10 dies pot arribar a qualsevol punt del planeta.

El correu electrònic és un dels mitjans més habituals per felicitar el Nadal, sobretot per part de les empreses i professionals. A nivell domèstic, el web Correo Mágico facilita la tasca de generar i personalitzar les postals. Des de BTV i Barcelona FM, hem preferit crear la nostra pròpia nadala i tot seguit l'aprofitem per desitjar-vos unes bones festes.