L’Audiència Nacional vol esbrinar si els Mossos van fer seguiments a polítics per l’1-O

La magistrada ha citat com a testimoni el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, responsable del dispositiu policial del referèndum

La magistrada de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha ordenat diligències per esbrinar si els Mossos d'Esquadra van fer seguiments a polítics amb motiu del referèndum de l'1 d'octubre. Es tracta d'una prova que ha sol·licitat la defensa del major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i la intendent Teresa Laplana. A més, la magistrada també ha acordat citar com a testimoni el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos que va ser el responsable del dispositiu policial de l'1-O.

Lamela vol aclarir qui va ordenar i com es va gestar l'actuació de vigilància a polítics relacionats amb la preparació del referèndum de l'1 d'octubre. Per això, sol·licita a la policia catalana diversa documentació com ara el Pla operatiu i informació sobre la Comissió TIC per a la seguretat i protecció dels membres del govern. Vol esbrinar si aquesta comissió va rebre, entre el setembre i l'octubre del 2017, l'ordre d'aplicar mesures de seguretat a determinades persones. En aquest sentit, demana que s'indiqui el nom, el càrrec i quines es van incloure dins el dispositiu i quines no.

A banda d'aquesta i altres diligències, el 14 de febrer prendrà declaració com a testimoni al coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, que és qui va dirigir l'operatiu policial de l'1-O. La investigació contra els Mossos d'Esquadra és l'única que instrueix l'Audiència Nacional, ja que la resta de la causa contra el procés sobiranista la va assumir el Tribunal Suprem.