‘Un monstre em ve a veure’ és la gran guanyadora dels Gaudí amb vuit premis

El cinema català ha premiat el talent indiscutible de Juan Antonio Bayona i el seu equip, que aquesta nit s'han endut vuit premis amb 'Un monstre em ve a veure', entre els quals millor direcció i millor pel·lícula en parla no catalana. 'La propera pell', d'Isaki Lacuesta i Isa Campo, ha estat una altra de les triomfadores de la nit amb tres guardons: millor pel·lícula, guió i actriu protagonista per a Emma Suárez.

La gala ha arrencat entre foc i fum a l'escenari convertit en un antic cinema en runes, amb l'actor Bruno Oro fent de mestre de cerimònies. El primer premi de la nit ha estat per a la millor interpretació femenina secundària, que s'ha endut l'actriu aragonesa Alexandra Jiménez, protagonista de '100 metros'. El seu company de repartiment, Karra Elejalde, també ha marxat amb les mans plenes, guanyant el Gaudí a millor actor secundari.

Els papers principals que s'han endut guardó han estat el Francisco Paesa d''El hombre de las mil caras', interpretat pel premiat Eduard Fernández. En categoria femenina, Emma Suárez ha recollit el premi emocionada i agraïda pel reconeixement al seu paper a 'La propera pell'. La cinta d'Isaki Lacuesta i Isa Campo s'ha endut també la de millor pel·lícula i guió, dues de les categories més potents. En total suma tres premis, de les 14 nominacions que tenia, i consolida el duet Lacuesta-Campo compromesos i creatius.

En l'apartat de millor direcció i millor pel·lícula en llengua no catalana, el monstre de Juan Antonio Bayona ha fet doblet. 'Un monstre em ve a veure' ha arrasat també en les categories tècniques amb sis premis. Els vuit guardons aconseguits la converteixen en la segona pel·lícula més premiada als Gaudí, per darrere de 'Pa negre' que en va aconseguir 14.

En el seu discurs la presidenta de l'Acadèmia, Isona Passola, ha recordat que un país que no té cultura no existeix i que el cinema és part d'aquesta expressió cultural. Ha estat clara, directa i incisiva amb els representants institucionals presents entre el públic. Els ha recordat que hi ha deures pendents: "les pel·lícules que són fortes estan rodades en altres idiomes i les fetes en català tenen molt talent però mitjans molt limitats". També ha lamentat que aquest 2016 no s'hagi arribat a l'u per cent d'espectadors de pel·lícules en català, molt per sota del 8 % de l'any anterior.

Passola ha estat l'encarregada d'entregar el premi d'honor Miquel Porter a l'actor i director Josep Maria Pou, en un dels moments més emotius de la gala. L'actriu Àngels Gonyalons ha interpretat l'única cançó que, segons ha dit Pou, el fa plorar: 'Send in the clowns', del musical de Sondheim 'A little night music'. El guardonat ha agraït el premi, l'ha dedicat als companys d'ofici i ha recordat que en el sector hi ha molt talent però no hi ha feina ni condicions dignes.

Al llarg de la cerimònia, dirigida per Lluís Danés i presentada per Bruno Oro, s'ha anat alternant l'entrega de guardons amb actuacions musicals com les de Sopa de Cabra o els Amics de les Arts. També s'han projectat alguns vídeos recreant situacions del cinema català, com la minsa presència a la cartellera, la pirateria o la precarietat laboral.