Veïns del Poblenou s’oposen construcció d’un monestir a Sant Bernat Calbó

La plataforma veïnal Salvem la Repla ha demanat al districte de Sant Martí que aturi el projecte de construcció d'un nou monestir a la plaça on actualment hi ha l'església de Sant Bernat Calbó. El consistori s'ha compromès a revisar-lo, si el projecte compleix els requisits i si és possible trasllar-lo. Les obres per enderrocar l'edifici de culte actual es faran a l'agost.

Aquest dilluns els veïns es van reunir amb el nou regidor de Sant Martí, Josep Maria Montaner, i amb el conseller tècnic, Marc Andreu, per fer-li arribar la petició i per conèixer en quina situació es troba el compromís electoral assolit per Barcelona en Comú per estudiar la possibilitat d’aturar el projecte i donar-li un altre ús.

Segons informa Poblenou.org, el consistori s'ha compromès a revisar l’adequació del projecte, aclarir l’ús real de l’equipament i l'oferta de permuta de terrenys proposada amb anterioritat el propietari. A més, en el cas que el projecte tiri endavant, el districte revisaria l’encaix paisatgístic de l’edifici amb l’entorn així com la urbanització en general de la plaça.

A la reunió, els veïns van conèixer una nova versió del projecte, que proposa la reducció d’una planta a la façana orientada al carrer de Marià Aguiló i endarreriment d’uns metres de la façana orientada a la plaça.

Malgrat els ajustos, els veïns s'oposen a la construcció del monestir i reclamen que els terrenys s'utilitzin per ampliar la plaça o per construir un equipament a l'espai que ocupa l'església. Ramon Almoguera, membre plataforma Salvem la Repla, ha reiterat que "No volem aquí el monestir. Volem un equipament públic, volem una plaça gran, volem una plaça mitjana, però no volem el monestir al centre del barri." Confien que amb el canvi de govern, s'aconsegueixin els equipaments que s'adaptin "a les necessitats actuals" del Poblenou.

Asseguren que l'ordre religiosa que promou el nou monestir s'ha negat a construir-lo en uns altres terrenys municipals, i que no és clar si es tractarà d'un edifici de culte o d'una residència per a religiosos. Consideren, a més, que el projecte no encaixa a nivell paisatgístic ni amb el conjunt de la plaça ni amb els edificis del nucli antic del barri.

Aquest dimarts, un grup de veïns ja es va concentrar davant del Casino de l’Aliança, on la congregació de les Germanetes de l’Anyell realitzava un acte per recollir fons per finançar la construcció del monestir i aquest dimecres a la tarda tornaran a concentrar-se. Els veïns s'estan mobilitzant aquests dies davant de l'inici de la retirada de mobiliari de la parròquia, que serà enderrocada el proper 3 d'agost. Les obres de construcció del nou monestir està previst que comencin finals de setembre.

La plataforma Salvem la Repla està formada per veïns, membres de l’AMPA de l’Escola La Mar Bella- situada al costat del recinte- i de l’eix comercial del barri i es va crear el 2013 per aconseguir que el centre del Poblenou tingués una gran plaça pública en l'espai que ara ocupa l'església de Sant Bernat Calbó.

El març de 2013, l’Arquebisbat de Barcelona va decidir enderrocar la parròquia a causa del mal estat de l’estructura. L’Arquebisbat va arribar llavors a un acord amb les Germanetes de l’Anyell per cedir-los els terrenys durant 90 anys per aixecar-hi el monestir Luz del Cordero. Originàriament, l'espai on es vol construir el monestir eren uns terrenys privats i el 1952 es van requalificar com a sòl públic amb l’objectiu de construir-hi un edifici singular. Finalment, però, per una petició del capellà de la parròquia de Sant Bernat Calbó es va construir l’església, que va ser inaugurada l’1 de novembre de 1957.