Contes per celebrar el 120è aniversari del restaurant Els Quatre Gats

La taverna Els Quatre Gats va obrir el 12 de juny de 1897 en un edifici dissenyat per l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner. Durant sis anys, va ser el lloc de reunió de tots els artistes modernistes de l'època, des de Ramon Casas fins a Santiago Rusiñol. Per celebrar el 120è aniversari, el local es renova com a sala d'exposicions i organitzarà cada mes una lectura de contes pública i solidària. La primera ha anat a càrrec de la besneta de Domènech i Montaner i del seu marit, el Dr. Estivill.

Els menjadors d'Els Quatre Gats són espais on no només es menja sinó que també "s'alimenta l'esperit", com va dir Rusiñol quan el 1903 planyia el tancament d'un local que en aquella època va funcionar millor com a centre cultural que no pas com a negoci. El seu fundador, Pere Romeu, que apareix dibuixat a sobre d'un tàndem amb el pintor Ramon Casas a l'obra que presideix un dels menjadors, convocava i presidia les grans tertúlies literàries que es feien a Els Quatre Gats, però mai no va fer-se ric. Això sí, en aquestes tertúlies participaven els artistes més importants de l'època, com el dibuixant Ricard Opisso, l'arquitecte Antoni Gaudí o els músics Isaac Albéniz, Enric Granados i Lluís Millet.

Una placa a la façana de l'edifici recorda que el local va ser la seu del Cercle Artístic de Sant Lluc entre el 1903 i el 1936. O sigui, que finalment s'hi va deixar de beure i parlar per practicar sobretot les arts plàstiques. El local no es va recuperar després de la Guerra Civil, sinó a finals dels anys 70, quan un grup d'empresaris el va reobrir com a restaurant. Des del 1989 és propietat de Josep Maria Ferré i la seva oferta gastronòmica s'ha adaptat a tots els públics, mentre la fama de l'espai segueix guanyant reconeixement internacional.

#4Gats120anys

Per celebrar aquests 120 anys, Els Quatre Gats va començar per convocar un concurs de cartells que recorden l'efemèride i la personalitat d'aquesta taverna. Els finalistes pengen ara de les parets d'una de les sales. De fet, tot aquest any, el menjador principal es transformarà, durant les tres primeres setmanes de cada mes, en una sala d’exposicions de pintura, dibuix i fotografia de creadors catalans. De fet, de les parets d'Els Quatre Gats han penjat sempre fotografies i dibuixos dels nombrosos artistes que hi han passat.

Fins al juny, el tercer diumenge de cada mes s'hi serveix xocolata amb xurros per cinc euros que es destinen als projectes socioeducatius de la veïna Fundació Comtal. Cada any, aquesta entitat atén més de 2.300 infants, adolescents i joves amb dificultats. L'atractiu d'aquesta oferta solidària d'Els Quatre Gats per als diumenges al matí és que diversos personatges coneguts hi llegiran contes, com l'escriptora Empar Moliner o el cantant de Sopa de Cabra, Gerard Quintana. Els primers a llegir un conte han estat el doctor Eduard Estivill, autor del llibre 'Nen, a dormir' que ha ensenyat més de tres milions de pares a dormir els seus fills, i la seva dona, Montserrat Domènech. Ella és psicopedagoga i autora dels contes per a nens que tots dos han publicat plegats. També és la besneta de l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner, que fa 120 anys freqüentava Els Quatre Gats.