La Barcelona modernista i la Belle Époque de Xavier Gosé

El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) ha inaugurat una exposició retrospectiva de Xavier Gosé, il·lustrador de la Barcelona modernista i del París de la Belle Époque. La mostra, que coincideix amb el centenari de la seva mort, és una coproducció amb el Museu Jaume Morera de Lleida, que té la col·lecció més important de l'obra de l'artista. La majoria de les obres s'exposen per primer cop a Barcelona.

La mostra repassa totes les etapes de la carrera de Gosé, des dels seus inicis al taller del mestre Lluís Pellicer i la Barcelona modernista del Quatre Gats, fins al París de la Belle Époque". Xavier Gosé es va formar a l'Escola de la Llotja de Barcelona i va entrar en contacte amb artistes com Torres García o Sunyer. La primera exposició la va fer al local dels Quatre Gats, el 1899, i va tenir molt bona acollida tant pel públic com per la crítica. Tot seguit es va traslladar a París, des d'on desenvolupà bona part de la seva trajectòria artística.

El París de la Belle Époque

Després d'uns inicis difícils, Gosé va començar a treballar amb la premsa satírica parisina, com 'Le Rire' o 'L'Assiette au Beaurre', descrivint la vida a la ciutat i també tocant temes polítics. Però a banda de la il·lustració satírica, Xavier Gosé també va estar estretament vinculat al món de la moda.

El punt de partida va ser l'encàrrec d'Isaac Albéniz del disseny de vestuari de l'òpera 'Pepita Jiménez'. Aquest treball li va obrir les portes de les firmes de moda franceses més il·lustres, com Poiret, Worth, Doucet o Vionnet. De fet, a l'exposició es poden admirar alguns vestits d'alta costura i barrets que es van crear a partir de les seves il·lustracions.