La mirada del cubisme a la Primera Guerra Mundial

El Museu Picasso acull, per primera vegada a la ciutat, una exposició que estudia la relació del cubisme amb la Primera Guerra Mundial, titulada "Cubisme i guerra. El cristall dins la flama". La mostra reuneix més de 60 obres, realitzades entre 1913 i 1919, d'una desena d'artistes com Pablo Picasso, Juan Gris i Diego Rivera.

Diversos artistes estrangers van viure el primer esdeveniment bèl·lic del segle XX des de França, ja que van canviar la seva residència. Segons el comissari de l'exposició, Christopher Green, els artistes es negaven a veure el nou món fruit de l'esclat de la guerra i pretenien mantenir l'efervescència artística del món de la pintura i l'escultura de pocs anys abans.

La seixantena d'obres, segons Green, entre les quals hi ha pintura, escultura, gravats i dibuixos, mostren la voluntat dels artistes d'ignorar la temàtica que dominava durant l'època a tot el món. Les cinc sales pretenen ser una narració cronològica entre els anys 1913 i 1919 que volen mostrar l'evolució del moviment cubista entre els artistes que van sobreviure a les trinxeres, però, sobretot, també aquells qui no van combatre.

Entre els artistes que es poden veure en la mostra també hi ha María Blanchard i Gino Severini, i Georges Braque i Fernand Léger, dos dels qui van sobreviure a la guerra. Henri Matisse, un dels artistes francesos més destacats del segle XX, també hi és present amb obres com 'Carbasses', datada de l'any 1916. La mostra es podrà veure fins al 29 de gener.