Al metro hi viuen 10.000 bacteris per metre cúbic, però la majoria són innocus

Un estudi del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) conclou que al metro de Barcelona hi viuen 10.000 bacteris per metre cúbic d'aire. La majoria són microorganismes innocus per a les persones i només un 2 % són potencialment patògens. Segons l'estudi, la qualitat de l'aire a l'aeroport o en un ambulatori és molt pitjor.

Un equip d'investigadors del CSIC (Consell Superior d'Investigacions Científiques) ha elaborat un catàleg dels microogranismes que habiten a les estacions de metro de Barcelona i també a l'interior dels vagons. L'article científic conclou que cada metre cúbic d'aire analitzat conté 10.000 microorganismes, però que només un 2 % són d'origen humà i potencialment patògens. Entre els patògens localitzats hi ha el virus de la grip, els rinovirus i també un fong ("Aspergillus fumigatus").

Per això asseguren que el metro "no és un punt d'exposició de risc biològic important i els viatgers no són la font principal de microorganismes a l'aire". Els investigadors veuen l'elevada renovació de l'aire com una de les causes perquè la presència de virus sigui més baixa que en altres estudis fets en espais públics com aeroports o centres de salut.

Xavier Triadó, investigador del CSIC i autor principal de l'estudi, ressalta la importància d'experiments com aquest. "Ens passem el 90 % del temps dins d'espais tancats on l'aire podria ser un canal de transmissió de patògens". El metro de Barcelona absorbeix el 50 % dels desplaçaments diaris a l'àrea metropolitana i transporta 1,25 milions de viatgers cada dia laborable. Els investigadors asseguren que mesuraments d'aquest tipus podrien ajudar a predir, per exemple, els episodis de grip.

Només un estudi preliminar

L'estudi es titula Bioaerosols in the Barcelona subway system i l'han elaborat un equip del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) i de l'Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA-CSIC). Forma part del projecte europeu Improve life, que estudia la qualitat de l'aire per avaluar-la i proposar mesures que la millorin. Els investigadors consideren que els resultats només són una primera aproximació ampliable, i que un seguiment a llarg termini permetria conèixer les dinàmiques i fluctuacions que s'hi produeixen en diferents franges d'un mateix dia o al llarg d'un any.