La regulació del secret mèdic, un debat obert després de l’accident de Germanwings

El Col·legi de Metges de Barcelona està enllestint un document que descriu amb més precisió quins són els límits del secret mèdic. La mesura coincideix amb el debat obert després que es confirmés que diversos metges tenien coneixement dels trastorns mentals d'Andreas Lubitz, el pilot que va estavellar l'avió de Germanwings ara fa un any, i no ho van comunicar a l'empresa.

Una de les conclusions de l'informe final del sinistre va ser que cal permetre trencar el secret mèdic quan hi ha un risc per a altres persones. També han reclamat una regulació en aquest sentit els familiars de les víctimes. De fet, el secret professional dels metges "no està regulat per llei, sinó pel codi deontològic", segons Jaume Sellarès, vicepresident del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona. I ja hi ha casos en què els facultatius tenen "fins i tot l'obligació de saltar-se'l perquè hi ha un bé a protegir, que pot ser la pròpia salut o la vida del pacient o bé d'altres persones".

Tot i això, el col·legi treballa en un document per regular amb més concreció aquests supòsits. Al mateix temps insta les empreses d'àmbits professionals en què pugui haver-hi riscos per a terceres persones que incrementin l'autoregulació perquè "siguin les mateixes companyies les que posin en marxa mecanismes de control i protocols d'actuació per detectar problemes al més aviat possible".

En aquesta línia, el president de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental, Jordi Blanch, proposa per exemple "un programa de seguiment mèdic exhaustiu" en el qual pugui participar voluntàriament el professional, si sospita que té una patologia psiquiàtrica, i sense que l'empresa conegui realment l'estat. Per Blanch és imprescindible preservar la confidencialitat i el vincle de confiança entre doctor i pacient "perquè una malaltia psiquiàtrica no es pot detectar amb un control mèdic rutinari, sinó que és una entrevista. I si la persona té el risc de perdre la feina, perquè sap que el metge pot revelar el seu problema, evidentment no l'explicarà".

Els facultatius també posen com a exemple el programa d'"ajuda al metge malalt" que ja funciona entre aquest col·lectiu i amb resultats positius. La mesura obliga tots els metges a informar un superior quan detecten que un company no està en condicions de seguir exercint, almenys temporalment.