‘Meteocook’: Sardines i xató

Per Dimecres de Cendra, la tradició porta sardines arreu de Catalunya

Les sardines i el xató són dos elements gastronòmics molt nostrats per a degustar a mitjans de febrer. El Dimecres de Cendra ens indica el final del Carnestoltes i l'inici de la quaresma. De la disbauxa a la contenció, això ens diu la tradició.

La sardina és un peix blau que comença la màxima esplendor a partir de la primavera, amb l'arribada de les temperatures suaus. Tot i així, arreu de Catalunya es fan sardinades durant el Dimecres de Cendra, seguint la tradició de l'inici de la Quaresma.

Per acompanyar les sardinades, ho podem fer amb una bona amanida de xató. Aquesta salsa a base de nyores també està de temporada durant el Carnestoltes. La recepta tradicional ens barreja nyores, ametlles torrades, alls, oli vinagre i sal.

Per parlar d'aquesta gastronomia a cavall entre el Carnestoltes i la quaresma, hem visitat la Boqueria i la costa del Garraf. Ens ha parlat de la sardina, la peixatera Eva Enguix, i el xató l'hem descobert amb Juan Luis Ruiz, regidor de promoció econòmica de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

Escolteu-ho aquí: