Més de 2.600 voluntaris s’inscriuen al Programa català d’ajuda als refugiats

Es tracta d’un pla impulsat per la Generalitat pel qual, durant un any, les persones refugiades rebran l’assessorament d’un grup de mentors

Més de 2.600 voluntaris de tot el territori català s'han inscrit al Programa català de refugi, dirigit als refugiats empadronats a Catalunya que han acabat el programa estatal sense haver assolit una autonomia personal suficient. Un cop finalitzi el procés de selecció i acabin la formació, els voluntaris els acompanyaran durant un any i els facilitaran l'adaptació al nou entorn. Un dels trets diferencials del pla és que els mentors han de formar part d'un mateix grup, és a dir, cada refugiat rebrà el suport de tres a cinc persones. A banda de l'acompanyament dels voluntaris, també rebran un ajut econòmic del govern.

Oriol Amorós, secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, explica que el que "es demana als mentors és que ajudin els refugiats a aprendre la llengua, a buscar feina i, en definitiva, a socialitzar-se". A més, afegeix que el fet de fer-se en grup "suma potencial: la mobilització d'entitats a les quals pertanyen els mentors serà extraordinària".

Es preveu que l'acompanyament comenci a partir del mes de juny, un cop els voluntaris hagin finalitzat la formació que els permetrà aprendre la tasca del mentor. El Programa català de refugi no és tancat: aquesta n'és només la primera fase. En aquesta ocasió, la Generalitat demanava 600 voluntaris i la xifra ja s'ha assolit només amb els inscrits a Barcelona. En total, a Catalunya s'hi han adherit 2.600 persones. Amorós explica que seran necessàries per assegurar la continuïtat del pla.

A qui va dirigit?

El pla està especialment dissenyat per als refugiats que han acabat el programa de refugi estatal sense haver assolit una autonomia personal suficient. S'han de comprometre a seguir una avaluació individual a càrrec de cada ajuntament. A banda de l'acompanyament dels mentors, també rebran un ajut econòmic del govern. La iniciativa té un pressupost d'un milió d'euros.