Enderroquen en menys d’una hora la torre de cartró de la Cascada de la Ciutadella

Desmuntar una torre de 16 metres d'alçada feta amb 1.300 caixes de cartró no costa tant com construir-la, però quasi bé. Els mateixos voluntaris que els darrers dies han participat en el muntatge dirigit per l'artista Oliver Grossetête, aquest diumenge han esmerçat les darreres energies per arrencar els quilòmetres de cinta adhesiva que hi havien enganxat, tallar els cartrons i apropar-los als dos camions de la brossa que s'han endut tot el cartró per reciclar.

Ha estat una de les actuacions que ha atret més l'atenció dels milers de barcelonins que han passat pel Parc de la Ciutadella durant la Mercè. L'equip de l'arquitecte marsellès Oliver Grossetête, ajudat per una cinquantena de voluntaris que s'hi han anat afegint, van muntar divendres un pont fet amb caixes de cartró que la pluja va estovar a la nit. Ahir dissabte, Grossetête i tot l'equip van muntar la rèplica de l'arc triomfal del conjunt arquitectònic de la Cascada del Parc de la Ciutadella, una construcció per a la que han necessitat 1.300 caixes de cartró que pesen prop de 1.700 quilos. Aquest volum fa que sigui una veritable obra d'enginyeria.

Però la intervenció de Grossetête a la Ciutadella ha estat sobretot una activitat participativa. Els voluntaris, alguns dels quals han treballat durant tota la setmana dins les instal·lacions de l'Institut Verdaguer (dins del recinte de la Ciutadella), s'han anat incrementant a mida que avançaven les festes. Enderrocar la torre també ha estat una festa molt participativa, que l'amenaça de pluja ha fet avançar uns minuts. No els suficients per evitar que l'aiguat hagi remullat a última hora tant els voluntaris com els treballadors de la neteja que s'enduien tot el cartró.

Missió acomplerta. La Mercè ha comptat amb la participació d'un artista, Olivier Grossetête, que treballa des de fa anys amb aquesta arquitectura efímera. El seu proper destí, a la Xina.