“Memòria efímera” mostra la història del Borsí com a Escola d’Arts i Oficis de Catalunya

L’exposició fotogràfica reivindica el valor arquitectònic d’aquest edifici del Gòtic

La Sala Foyer del Centre Cívic Pati Llimona acull "Memòria efímera", una exposició emmarcada en el festival Enfocats 2017. Tres fotògrafs vinculats a l'edifici conegut popularment com el Borsí han muntat una exposició per recuperar el paper que aquest edifici va tenir quan va ser la seu de l'Escola d'Arts i Oficis.

El Borsí, ubicat a la plaça de la Verònica, es va construir entre el 1881 i el 1883. Va ser la seu del Casino Mercantil i des del 1890 fins al 1936 va actuar com a borsí. El 1940 va allotjar l'Escola de Belles Arts i, a partir dels anys 60, l'Escola d'Arts Aplicades i Oficis de la Llotja. L'edifici, ara de propietat municipal, va estar tancat durant vuit anys. En un futur acollirà la Biblioteca Andreu Nin i espais per a usos veïnals.

L'exposició és un projecte artístic de tres fotògrafs: Òscar Alvarado, Antoni Micó i Àngel Martínez. Té com a objectiu recuperar una part de la història del Borsí. Es vol posar en relleu que durant 70 anys va ser la seu de l'Escola d'Arts i Oficis de Catalunya i reivindicar la petjada que van deixar a la Llotja els alumnes i professors de l'escola. El comissari de la mostra, Antoni Micó, va passar 27 anys a l'edifici, on va anar com a alumne i com a professor. Les fotografies, diu, "mostren la part viva de l'edifici, recuperant fotografies com un àlbum familiar".

"Memòria efímera" està concebuda per presentar el passat i el present del mateix edifici. La part que correspon a l'actualitat es presenta intencionadament en blanc i negre tot i que les fotografies són recents.