La filòsofa Marina Garcés serà la pregonera d’una Mercè “de barri”

El dissenyador Javier Mariscal signa el cartell de la Festa Major de Barcelona, que tindrà Reykjavík com a ciutat convidada

La filòsofa barcelonina Marina Garcés serà la pregonera de la Mercè 2017. El pregó es farà el divendres 22 de setembre i les festes s'allargaran fins al dilluns 25. El dissenyador Javier Mariscal ha estat l'encarregat de signar el cartell, en què ha dibuixat una Mercè que ha definit com "una noia de barri". Enguany, les festes es descentralitzaran encara més i, a banda del Parc de la Trinitat, sumaran nous escenaris com la plaça Major de Nou Barris i el Parc de Sant Martí. La cultura islandesa hi tindrà un paper rellevant, amb la capital Reykjavík com a ciutat convidada.

Marina Garcés ha dit que no s'ho va pensar ni un minut quan l'alcaldessa, Ada Colau, li va plantejar ser la pregonera de la Mercè. "Vaig dir que sí perquè hi ha coses que quan arriben només pots dir que sí", ha confessat. La filòsofa barcelonina, que exerceix de professora a la Universitat de Saragossa, ha volgut mantenir en secret el contingut del pregó, però ja ha donat a entendre que tindrà un caràcter reivindicatiu per la seva relació amb "una Barcelona que no vol ser només un territori expropiable i explotat". "Una ciutat que no és marca i que es resisteix a ser-ho", ha afegit.

La del 2017 és la segona vegada que Javier Mariscal posa imatge a la Mercè, ja que també ho va fer el 1987. Colau i el tinent d'alcalde Jaume Collboni han justificat el doblet del dissenyador barceloní per la commemoració dels 25 anys dels Jocs Olímpics del 1992. De fet, al cartell hi ha un Cobi. La imatge predominant, però, es la d'una noia, que Mariscal ha batejat com a Mercè, que porta plaques solars com a ulleres "perquè és el futur de la ciutat". També hi ha dibuixat cotxes i transports públics. La Mercè del cartell porta un vestit de trencadís i duu un mòbil intel·ligent.