Marien André: “A Barcelona s’està creant una atmosfera nociva al voltant del turisme”

Parlem de turismefòbia amb la coordinadora del màster de Turisme Urbà de la UB i membre del Consell de Turisme i Ciutat de Barcelona

Els pròxims 17, 18 i 19 de maig Barcelona acollirà la Conferència Internacional sobre el turisme sostenible per al desenvolupament, en el marc de la Nova Agenda Urbana. Marien André hi participarà i, en una entrevista a 'La tarda de Barcelona' de betevé 91.0 fm, ha explicat la importància de trobar fórmules per "minimitzar els efectes dolents del turisme i potenciar-ne els bons".

"Hi ha una irritabilitat creixent entre la població respecte al turisme", ha constatat André. Els darrers dies, han aparegut pintades contra els turistes a Vallcarca i, per primer cop, en l'Informe d'activitat turística de Barcelona del 2016, el percentatge de barcelonins que demanen limitar el turisme ja supera els que volen que en vingui més.

L'odi al turisme no és un fenomen nou ni propi de Barcelona. També passa a altres punts turístics però el problema de la capital catalana és que "les transformacions han estat molt ràpides -en 20 anys- i l'assimilació del turisme s'ha hagut de fer molt de cop".

Per això, André ha fet èmfasi en la importància de fer que el turisme sigui sostenible en els àmbits ambiental, econòmic i sobretot sociocultural. "El turisme no pot malmetre la identitat local ni incomodar els locals", ha assegurat. Segons André, calen polítiques per combatre la gentrificació i pedagogia per millorar la percepció de la ciutadania del turisme.

Escolteu aquí l'entrevista sencera: