La Casa Orlandai, escollida per elaborar un mapa de l’economia social i solidària

L'Ajuntament s'ha proposat fer visibles totes les iniciatives d'economia social i solidària que es desenvolupen a la ciutat. Per això, ha engegat a cinc districtes un projecte que permetrà teixir i dinamitzar les gairebé 5.000 iniciatives d'aquest tipus que s'hi organitzen. L'Associació Cultural Casa Orlandai n'està elaborant un mapa de Sarrià - Sant Gervasi.

La cooperativa de consum Germinal es va crear l'any 1993 al barri de Sants i el 2005 es va establir Germinal Farró. Ara tenen 35 socis, gairebé tots veïns del barri, que constitueixen el que ells denominen les “unitats de consum”. Jordi Martí va ser un dels iniciadors d'aquesta cooperativa, que autogestiona el consum de productes agroecològics. Defensen una alimentació amb sentit i un consum conscient, responsable i crític. “No en tenim prou d'anar a una botiga i que se'ns digui que aquest producte és ecològic, sinó que volem anar força més enllà. Volem tenir contacte amb els nostres proveïdors: volem saber com ho produeixen, en quines condicions i a qui beneficia”, explica Martí.

Germinal Farró és una de tantes iniciatives denominades d'economia social i solidària que es desenvolupen al districte de Sarrià - Sant Gervasi des de fa anys. L'Ajuntament de Barcelona vol fer-les visibles. Per això ha engegat un projecte a cinc districtes de la ciutat per tal d'identificar, teixir, enxarxar i dinamitzar el treball de totes.

A Sarrià - Sant Gervasi, l'Associació Cultural Casa Orlandai ha estat l'escollida, entre altres set entitats que es van presentar a la licitació, per elaborar, entre altres coses, un mapa del districte per fer visibles entitats com la Cooperativa Germinal Farró. Aquesta associació arrelada a Sarrià també oferirà formació. Ha rebut una dotació de 30.000 euros. “Tenim el suport d'una consultora experta en economia social que oferia formació a mida. Per exemple, si alguna entitat necessita millorar en temes de fiscalitat, millorar en com construir nous projectes o ampliar la seva base social”, explica Mònica Beneyto, una de les tres persones de l'associació que treballen en aquest projecte, que va començar el mes de novembre i que tindrà una durada de vuit mesos. 

El mapa elaborat per l'Associació Cultural Casa Orlandai s'integrarà en el de Pam a Pam, una eina que han engegat SETEM i la Xarxa d'Economia Social i Solidària de Catalunya. “La ciutadania podrà conèixer que funciona l'economia social i solidària i que, a més a més, la té al barri o al districte. A la ciutat de Barcelona ja existien 5.000 iniciatives d'aquesta mena, abans que l'Administració tingués una política pública específica que té com a objectiu reforçar una altra manera de fer economia”, remarca Xavier Rubió, tècnic del Comissionat d'Economia Cooperativa, Social i Solidària de l'Ajuntament de Barcelona. Aquest projecte es presentarà a la Casa Orlandai a finals de gener. I a principis de febrer es farà al Centre Cívic Vázquez Montalbán i a la Casa Sagnier.