Manifestació del Raval a la Model contra les tortures i la violència policial

Centenars de joves han marxat aquesta dissabte pels carrers del Raval, Sant Antoni i l'Esquerra de l'Eixample contra la violència institucional que denuncien que s'exerceix a les presons, als centres d'internament d'estrangers i a les manifestacions per part de la policia. Dilluns comença el judici contra nou funcionaris de presons acusats de tortures a una quarantena d'interns després del motí de l'abril de 2004 a Quatre Camins.

La manifestació, convocada a les 17.30 h a la rambla del Raval, ha arrencat cap a les sis en direcció a la presó Model. Els manifestants han corejat consignes com ara "la policia tortura i assassina" i cridaven l'atenció dels veïns llançant petards. Alguns també han fet pintades reivindicatives al pas de la marxa. Segons la Guàrdia Urbana, eren uns 500 manifestants.

En arribar davant de la Model, s'han trobat el perímetre de la presó i alguns carrers adjacents envoltats de furgonetes i dotacions dels Mossos d'Esquadra. Després d'uns minuts de concentració davant de la Model i de les línies de protecció policial, la manifestació s'ha dissolt sense incidents, just quan ha començat a ploure.

El motiu puntual de la convocatòria d'aquest dissabte, i també de l'acte celebrat dijous passat a la Universitat de Barcelona, és l'obertura dilluns vinent del judici contra nou funcionaris de la presó de Quatre Camins acusats de maltractar un grup d'interns en enfrontar-s'hi per reprimir el motí que s'hi va produir el 30 d'abril de 2004. Segons diverses organitzacions de drets humans i de suport a persones privades de llibertat, aquest és un dels capítols més greus de vulneració de drets humans de la història recent al nostre país.

Però el manifest que explica els motius d'aquestes protestes va més enllà d'aquest cas per denunciar també l'ús de la violència per part de la policia en la repressió de manifestacions i, sobretot, de les pilotes de goma com les que presumptament van fer perdre l'ull a Ester Quintana o van provocar la mort d' Íñigo Cabacas al País Basc. El manifest considera insuficient la identificació que des de fa unes setmanes llueixen els agents de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra que intervenen a les manifestacions.

Els convocants de la marxa d'aquesta tarda també critiquen la persecució policial dels venedors a la manta, de les treballadores sexuals al carrer i de les persones que es dediquen a la recollida de ferralla. I exigeixen que es tanquin immediatament els centres d'internament d'estrangers, ja que entenen que s'hi vulneren els drets humans dels estrangers reclosos sense haver comès cap delicte.