Manca d’entesa veïnal sobre el centre islàmic del carrer del Japó

Les entitats de la Prosperitat convoquen una festa per convèncer els detractors de la mesquita

El futur centre de culte islàmic del carrer del Japó té el suport de les entitats veïnals de la Prosperitat, però no de part dels veïns del carrer. Aquesta falta d'entesa s'ha visualitzat amb pintades, pancartes i discursos en l'audiència pública. Els detractors convoquen cassolades setmanals, mentre que les entitats del barri han organitzat un acte festiu en suport de la mesquita aquest divendres.

Les opinions sobre el centre, que ha d'obrir portes aquest mes de maig, són totalment oposades, i això es va poder comprovar en l'audiència pública d'aquest dilluns al vespre. Els veïns que hi són contraris creuen que el carrer és massa estret. "Per sentit comú, qualsevol que passi pel carrer ja veurà que no és l'idoni", assegura Albert Llinares, portaveu dels veïns que s'oposen al centre. "No per racistes -afegeix-, perquè hi ha una església evangelista, però la religió que practiquen és de cinc oracions al dia". Llinares considera que, en un carrer tan estret on se sent tot, aquesta freqüència de pregàries pot generar conflicte i remarca que "nosaltres ens vam oferir fa un temps a buscar un altre emplaçament, no per dir ‘que s'ho mengi un altre en un altre lloc’, sinó per trobar un lloc més idoni”. Ja fa mesos que un grup de veïns mostren el seu rebuig al projecte amb cassolades setmanals i pancartes.

A l'altra banda, els representants veïnals i de les entitats de la Prosperitat han reclamat en un manifest convivència i tolerància amb una associació islàmica coneguda ja des de fa anys al barri, que remarquen que està plenament integrada a la vida participativa de la zona. De fet, estan realitzant una campanya amb un vídeo de suport i han convocat un acte festiu per a divendres al vespre.

Des del centre islàmic, també han demanat respecte, ja que asseguren que només obriran 10 minuts en els cinc moments d'oració i quan ofereixin classes d'àrab o religioses. “La majoria de la gent hi entrarà, farà cinc minuts d'oració i marxarà", assegura el president de la comunitat musulmana de Nou Barris, Mhamed Ahchach, que puntualitza que obriran 10 minuts i tornaran a tancar cada vegada, en els cinc horaris d'oració. En aquest sentit, remarca que "la porta no quedarà oberta, no tindran problemes com ells pensen". Ahchach, a més, assegura que "estem tranquils perquè tenim tots els permisos i complim les normatives”.

En l'audiència pública, la regidora Janet Sanz va posar pau entre les dues seccions recordant que la llibertat de culte és un dret fonamental i que l'Ajuntament farà inspeccions per garantir que es compleixin totes les normatives i requisits. A més, Sanz es va comprometre a reunir-se amb els veïns que estan en contra del centre d'oració. De moment, dijous en el plenari es llegirà una declaració institucional sobre el tema.