L’Orxateria Sirvent, tres generacions refrescant els estius dels barcelonins

El 1943, després d’un primer trasllat, van obrir l’establiment que encara hi ha actualment al carrer del Parlament

La família Sirvent va obrir l'orxateria poc després d'arribar de València, d'on va venir als anys 20. Ara, gairebé 100 anys després, encapçala el negoci la tercera generació de la família. Encara avui porten la xufla d'Alboraia, a València. El que diuen que ha canviat és el procés, que ha deixat de fer-se de manera manual per mecanitzar-se.

Van ser els avis d'Yvonne Sirvent, la propietària actual, els qui van obrir l'orxateria. Van fer-ho al carrer de Freixures, prop del Mercat de Santa Caterina, en una data que no poden precisar, però de la qual calculen que deu fer uns 100 anys. Quan el seu pare va ser prou gran per prendre la iniciativa, ja després de la Guerra Civil, van buscar una nova ubicació, al número 56 del carrer del Parlament, també a prop d'un mercat, en aquest cas el de Sant Antoni. Va ser el 1943 i anys després van ampliar el negoci amb el local del costat, on actualment serveixen gelats a l'estiu i torrons durant la campanya de Nadal. A més, fa uns anys van obrir una segona botiga al carrer de Balmes, fa ja uns 25 anys.

Quan la família va obrir el negoci, la xufla es va començar a popularitzar per les seves propietats nutritives. Després de gairebé un segle, asseguren que l'orxata de xufla no només és molt apreciada aquí, sinó que a Europa -i fins i tot als països asiàtics- també comencen a conèixer-la.