Un llibre repassa els 150 anys del campanar de Gràcia

El llibre 'El campanar de Gràcia. Símbol i testimoni d’una vila' recull la història d’aquest símbol gracienc amb motiu del 150è aniversari. Són 178 pàgines que expliquen anècdotes i vivències al voltant de la torre a través de fotografies, textos i col·laboracions.

El 8 de desembre de 1864 es va inaugurar aquesta icona que amb el temps s’ha convertit en un element primordial del patrimoni arquitectònic de la Vila de Gràcia. Es tracta d’una torre octogonal de 33,50 metres d’alçària aixecada per l’arquitecte Antoni Rovira i Trias.

Ara, aquesta història s’ha recollit en un llibre que arriba fins a la commemoració aquest desembre de l’aniversari de la torre. Els autors Eloi Babiano i Josep Maria Contel han disposat de nou articles que ofereixen diferents perspectives del campanar. Hi col·laboren, entre d’altres, Josep Fornés, director del Museu Etnològic de Barcelona, o Vicenç Sanclemente, exdirector de la revista 'Carrer Gran'. També, escriptors vinculats a la vila com Carla Gràcia, autora de la novel·la 'Set dies de Gràcia', o Joan Lafarga, autor del llibre 'El rellotger de Gràcia'. Aquesta publicació ha volgut anar més enllà de la història de dates i buscar què ha anat passant durant aquests 150 anys a l’ombra del campanar. Per això, s’hi troben alguns fets curiosos com la creació del Club Excursionista de Gràcia en un banc sota el rellotge, o la creació del primer gegantó, Pepitu Campanar, una reproducció de la torre.

El llibre sobre la història d’aquest símbol de Gràcia es pot trobar a les llibreries gracienques La Memòria i Taifa, a Sala Ciutat - Ajuntament de Barcelona i a la llibreria de la Diputació de Barcelona.