Un llibre recull els primers dietaris de la Biblioteca Pere Vila

Amb aquest document es poden conèixer les lectures dels usuaris entre el 1933 i el 1939 i com la guerra va canviar els llibres disponibles

Els dietaris de les biblioteques eren eines de treball que servien per donar compte de determinades tasques quotidianes desenvolupades a les biblioteques. Recollien els gustos dels lectors, la necessitat d'adquirir nous textos o qualsevol altre incidència que tingués a veure amb la biblioteca, incloses les relacions personals dels que hi treballaven. Per això s'han convertit en una font d'informació molt important per conèixer tant els gustos dels lectors com la situació social i política del moment.

El llibre 'Les bibliotecàries. Diari de la Biblioteca Popular Pere Vila 1933-1939', de l'editorial Morsa, és el fruit de la transcripció dels dietaris d'aquesta biblioteca durant aquest període. Ha estat iniciativa de les exalumnes de l’Escola Pere Vila Elisa Pereza i Sònia Pomares i inclou el pròleg de Núria Mulé.

El llibre va sorgir, tal com recorda l'Elisa Pereza, gairebé per casualitat: "quan vaig consultar per internet l'horari de la biblioteca em vaig topar amb la transcripció que la Núria Mulé va fer el 1994 dels dietaris de la biblioteca. Em vaig quedar molt sorpresa, em va captivar".

Font d'informació cultural i social

El text, segons l'autora, "atrapa de diferent manera segons els gustos de cadascú. Per exemple a la gent vinculada amb el món de les biblioteques els crida molt l'atenció com als anys 30 s'organitzaven aquests llocs. A mi també m'ha cridat molt l'atenció ja que en molts aspectes estan més avançats que ara".

El document també aporta molta informació sobre aspectes socials i polítics de l'època. Atenent a la tipologia dels llibres que es deixaven en préstec o que els lectors sol·licitaven, es posa de manifest en quin moment de la Guerra Civil ens trobem. Durant els anys previs al conflicte bèl·lic, "la gent buscava llibres més d'entreteniment, de cultura. Quan falta poc perquè comenci la guerra, es veu un increment pels llibres que parlin de Rússia, diccionaris russos. I quan comença la guerra, les peticions van encaminades a llibres de com fer conserves o que expliquin coses de primers auxilis", apunta l'Elisa Pereza.

La Biblioteca Pere Vila funciona des del 1933. Va ser la primera biblioteca pública de Barcelona i ara part de la seva història està recollida en 'Les bibliotecàries. Diari de la Biblioteca Popular Pere Vila 1933-1939' , un llibre que es va editar gràcies a una campanya de micromecenatge.