Una llevantada de manual: pluja, vent i mala mar

La pluja ha arribat amb força a les acaballes del cap de setmana a Barcelona. Es manté activada l'alerta pel mal estat de la mar, on les onades han estat de 2,7 metres de mitjana al llarg del dia. També, el vent ha assolit aquest diumenge els 65 quilòmetres per hora en algun punt de la ciutat. El riu Besòs i el Llobregat baixen crescuts, perquè recullen les fortes pluges registrades durant les darreres hores a les capçaleres.

La llevantada d'aquest cap de setmana ha deixat pluja a Barcelona sobretot aquest diumenge a la tarda. Després de tot el dia amb el cel amenaçant pluja o descarregant quatre gotes, a partir de les 18 h han caigut entre 15 i 20 litres per metre quadrat en molt poca estona. Les xifres màximes s'han registrat a la plaça de Sants (23 i/m2) i a Montbau (22 l/m2), en tan sols una hora.

Al litoral, el mal estat de la mar fa que l'Ajuntament mantingui activada l'alerta del Pla Bàsic d'Emergència Municipal, que es va posar en marxa dissabte a quarts de cinc de la tarda. Les onades han estat avui de 2,7 metres de mitjana, però la màxima registrada ha assolit els 4,38 metres. Tot això a conseqüència del vent, que també s'ha deixat sentir al llarg del dia a la ciutat. Cal destacar un cop de vent de 81 quilòmetres per hora a l'Observatori Fabra i un altre de 68 al barri de Sants.

Així doncs, es recomana augmentar la precaució i evitar les platges. Així mateix, es recorda la prohibició d’accedir als espigons de la platja i d’entrar a l’aigua mentre hi onegi la bandera vermella, hissada a totes les platges. La Guàrdia Urbana s’ha desplegat a tot el litoral i barra el pas als espigons i les zones on trenquen les onades, per evitar riscs per a les persones.

Durant aquest diumenge, els Bombers de Barcelona han rebut 60 trucades relacionades amb la llevantada i han realitzat 48 serveis, 38 per efectes del vent i 10 per la pluja, tot i que les afectacions no han estat greus.

Els rius baixen crescuts

Les conseqüències de la llevantada, que ha descarregat quantitats importants de pluja a l'interior, també ens arriben a l'àrea metropolitana a través dels cabals dels rius, que baixen crescuts tot i que sense perill d'arribar a desbordar-se.

El cabal del riu Llobregat ha estat, a partir de les 13 h, d'uns 500 metres cúbics per segon. Això està 25 vegades per sobre de la mitjana, tot i que ja és habitual que el cabal del Llobregat sigui força irregular. En tot cas, dissabte a la nit era 10 vegades menys, però després dels aiguats a les conques pirenaiques ens estan arribant les conseqüències. A hores d'ara, el cabal del Llobregat ja està baixant.

Pel Besòs baixen a hores d'ara més de 100 metres cúbics per segon, com ahir a la nit. Durant el diumenge, havia baixat a la meitat, però ara ha recuperat el nivell de dissabte a la nit. Llavors van arribar a ploure 150 litres per metre quadrat al Montseny, a la capçalera d'aquest riu. Avui no ha estat tant, però com que plou sobre mullat el cabal del riu puja més ràpid, també al tram metropolità. Segons Protecció Civil, el centre de control de Barcelona Cicle de l'Aigua (BCASA) ha confirmat la fase d'inundació parcial del Pla d’emergència del Parc Fluvial del Besòs degut a la crescuda del cabal del riu.

Protecció Civil manté també activada l'alerta del pla Inuncat pel temporal de llevant al conjunt de Catalunya. Recomanen evitar desplaçaments i especialment els accessos als punts del litoral, on la llevantada i els cops de mar poden provocar alguns accidents. Les persones que tinguin programades activitats a l’aire lliure cal que prevegin un pla alternatiu en un espai tancat lluny de les zones inundables. El telèfon d'emergències 112  ha rebut més de 1.400 trucades des de l'inici de la llevantada i els Bombers de la Generalitat han fet 408 serveis en les darreres 15 hores pel temporal, 305 a la demarcació de Girona (144 només a Figueres ciutat).