L’interior de l’edifici de La Carboneria es demolirà

És la finca més antiga de l'Eixample i aviat anirà a terra. La casa Tarragó, coneguda com La Carboneria, es va desallotjar el 19 de febrer i té una sentència de demolició pendent. S'enderrocarà l'interior de l'edifici però se'n mantindrà la façana.

Feia cinc anys i mig que la finca estava ocupada i en unes hores, els Mossos d'Esquadra la van deixar buida. Ubicada a la cruïlla del Comte d’Urgell amb Floridablanca, aquest edifici es va construir sota la direcció del mestre d'obres Antoni Valls Galí, el 1864 i és considerada la primera edificació de l'Eixample. Tot i això, la casa Tarragó no figura en el catàleg del patrimoni, que protegeix els edificis que tenen un valor artístic i històric.

I, de fet, de valor històric no n'hi falta. A part de la ser la finca més antiga de l'Eixample, és molt edifici molt singular. Fa xamfrà entre el carrer de Floridablanca i el Comte d'Urgell i és molt poc fonda, ja que antigament per darrere hi passava el camí de Ronda. A més, té quatre façanes i una d'elles és plena d'arcs.

L'Ajuntament ja ha confirmat que hi ha una ordre de demolició pendent. El consistori ha acceptat la llicència de descontrucció que va presentar el propietari. De moment, se'n conservarà la façana perquè  ningú no ha demanat que es tiri a terra.

Els experts demanen que no es tiri a terra. L'arquitecte Enric Granell diu que si fos així, "desapareixaria el primer queixal del barri'. A més, afegeix que malgrat que la finca té 150 anys d'història, "és pot rehabilitar fàcilment".