La gavina corsa s’estableix al moll de Pescadors del Port de Barcelona

A la ciutat hi ha una de les 10 colònies més grans de gavines corses de tot el món

Més de 500 parelles de gavina corsa formen una colònia molt sana i amb molta productivitat, això fa preveure, segons els experts, que l'any vinent encara hi haurà més exemplars d'aquesta espècie. La presència d'aquests ocells a la ciutat, que és recent i que comença a ser important, es un fenomen que es va iniciar el 2014 i que ha anat a més aquest darrer any. S'acosten a la costa barcelonina perquè busquen la tranquil·litat i la seguretat del port.

Es tracta d'una espècie que primer criava en illots del Mediterrani, després va a colonitzar entorns d'aiguamolls, com el delta de l'Ebre —on va tenir una presència important—, i ara les podem trobar en zones portuàries. Han arribat al moll dels Pescadors perquè aquí hi han trobat l'aliment que necessiten i també la seguretat i la tranquil·litat que els permet reproduir-se. L'any passat aquí hi havia unes 300 parelles de gavines corses i ara ja n'han localitzat més de 530, que tenen una mitjana de tres polls cadascuna. Amb aquestes dades, els experts pronostiquen que la població creixerà encara més. Es tracta d'una espècie que només cria al Mediterrani i de la qual, actualment, hi ha unes 15.000 parelles a tot el món.

Aquesta espècie als anys 70 va estar en perill d'extinció perquè se'n van localitzar només un miler d'exemplars a tot el Mediterrani. El 2007, però, es va descatalogar perquè se'n van comptabilitzar unes 15.000 parelles. Tot i que ara les xifres són positives, els experts temen que algun dia aquestes dades tornin anar a la baixa i, per aquest motiu, elaboren censos cada temporada. Es marquen les gavines corses amb una anella mecànica en què hi ha un número i un remitent que indiquen d'on venen i els seus desplaçaments.