L’Escola Turó del Cargol, premiada per elaborar un pressupost participatiu

El pressupost de l'Escola Turó del Cargol, elaborat de manera conjunta per pares, alumnes, professors i la direcció del centre, ha merescut el Premi Participa, que atorga la Generalitat. L'han recollit dos infants de sisè de primària aquest divendres de mans del conseller de Transparència, Raül Romeva, en un acte en què els joves han explicat les seves aportacions a la iniciativa. Tots els actors implicats s'han aplegat a l'escola per celebrar el premi, dotat amb 5.500 euros, i han culminat la festa amb una xocolatada.

Tot va començar fa un parell d'anys, quan els més petits van començar a escriure el seus desitjos en uns coloms de paper per millorar l'escola. Aquestes demandes es van convertir en el seu granet de sorra en el que va acabar sent un projecte de pressupostos en comú per a l'Escola Turó del Cargol, del barri de la Salut, a Gràcia. Per la seva banda, els pares també van donar el seu punt de vista sobre les necessitats del centre i així mateix ho van fer els mestres i la direcció. "La participació és l'única manera avui en dia de construir una societat: cooperant i en equip", ha assenyalat la directora de l'escola, Clara Hidalgo, que ha afegit que no s'imagina "una escola on els pares vagin per una banda, els nens per una altra i l'equip per una altra".

"Jo vaig proposar que al pati pintessin unes línies per a jocs com la xarranca, uns escacs o el tres en ratlla", ha explicat la Maia, una alumna de cicle superior. De fet, la majoria d'alumnes han demanat joguines i d'altres, distraccions per a les estones d'esbarjo. Ho han exposat davant de tots els infants, pares i mestres durant la celebració, després que un membre de l'AMPA, Àlex Solà, expliqués el projecte i, de mica en mica, anessin sortint els alumnes per cicles a explicar què és el que havien proposat. Després, Romeva ha entregat el diploma distintiu i ha dedicat unes paraules a tots els presents. El titular de Transparència del govern català ha remarcat que l'acte de participar ha de ser "normal en un país democràtic" i ha reivindicat que els més petits en siguin conscients.