L’Escola Baró de Viver imprimeix en 3D mobles per al centre

El projecte l’han fet realitat a l’Ateneu de Fabricació de Ciutat Meridiana i forma part del programa pedagògic del Consori d’Educació

Als alumnes de sisè de primària de l'Escola Baró de Viver els han fet un encàrrec molt especial: pensar, dissenyar i imprimir en 3D jocs i mobiliari pels alumnes més petits del centre, les classes d'infantil. El procés ha estat llarg i culmina amb una visita a l'Ateneu de Fabricació de Ciutat Meridiana on tot allò que han imaginat es converteix en realitat. Com ells, un centenar d'escoles de la ciutat han participat d'aquest programa pedagògic que compleix 4 anys.

El cap d'estudis de l'Escola Baró de Viver, Tomàs Arroyo, ho té clar: "Hem vingut a l'Ateneu de Fabricació a dur a terme un petit somni". Un somni que va començar fa moltes setmanes quan els alumnes de sisè van rebre l'encàrrec de deixar un llegat per als més petits de l'escola. I el que van imaginar són puzles amb les petjades dels alumnes, una làmpara de llum i petites peces de mobiliari.

Un cop triats els projectes i fet el disseny el següent pas és fabricar-lo. Ho fan ells mateixos seguint els consells dels monitors de l'Ateneu de Fabricació de Ciutat Meridiana. Primer passen el disseny a l'ordinador; després en fan un prototip en tres dimensions i, finalment, arriba el moment màgic d'imprimir en 3D i convertir en realitat el que han imaginat. "El que més m'agrada és que sigui per als nens d'infantil", diu l'Eyenga Bompongo, un dels alumnes que participa en el projecte, "m'agrada aquest gest". La Mar Barbi li dóna la raó, "el millor és que estem junts, i ens ho passem molt bé". "Hi ha un apoderament personal", assegura Arroyo, els alumnes veuen que "poden fer coses que reverteixen a la societat". "El fet que l'ametlla els comenci a bullir", afegeix entusiasta, "veure que tot això ho podràs tocar d'aquí a 15 minuts és el que els enganxa". I les cares de fascinació dels nens li donen la raó. El matí ha passat volant i encara hi ha molt feina a fer. Han començat fabricant petits jocs, però el projecte també inclou petites peces de mobiliari per als més menuts de l'escola. Això vol dir que hauran de tornar un altre dia a l'Ateneu de Fabricació.

Gràcia estrenarà ateneu de fabricació

Actualment Barcelona té tres ateneus de fabricació: aquest de Ciutat Meridiana; un a les Corts i  la Fàbrica del Sol, a la Barceloneta, però aviat se'n hi afegirà un altre, a Gràcia. A banda del programa pedagògic, també n'incorporen un d'adreçat a les famílies i un altre d'innovació social destinat als veïns i a les entitats. L'objectiu és construir una xarxa d'ateneus, un per a cada districte, i que cadascun s'especialitzi en una temàtica concreta.