L’edifici abandonat de Calàbria tindrà més de 1.400 m2 destinats a usos veïnals

Ajuntament i veïns han pactat un pla que permetrà recuperar per al barri l'edifici en desús de l'ONCE del carrer de Calàbria, a Sant Antoni. La intenció és que a finals de 2014 pugui reobrir-se com a macrocomplex d'equipaments. 900 m2 es destinaran exclusivament a activitats del veïnatge, que gestionarà en les instal·lacions. Es disposarà, a més, d'una sala polivalent, un centre d'adults i un centre de normalització lingüística. La resta de l'espai l'ocuparan l'empresa municipal B:SM i serveis d'atenció ciutadana.

L'Ajuntament injectarà vida a l'edifici immens del carrer de Calàbria, adquirit pel consistori, però en desús d'ençà que l'entitat es va traslladar a les noves instal·lacions del Paral·lel amb l'avinguda de Mistral. L'acord amb els veïns, fruit d'un procés participatiu, preveu dedicar bona part del complex a equipaments de proximitat reclamats per les entitats del barri de Sant Antoni. 583 m2 correspondran a espais d'ús compartit, com una sala polivalent, un teatre auditori i un aulari; i 899 m2 més seran perquè associacions veïnals hi realitzin diverses activitats, des de reunions fins a tallers, o perquè hi emmagatzemin arxius.

La novetat, respecte d'altres espais cedits al veïnat, és que en aquesta ocasió seran les mateixes entitats les que s'encarregaran de gestionar-los. Un gruix important de l'edifici tindrà també finalitats educatives. El centre de formació d'adults Pere Calders disposarà aquí d'unes instal·lacions molt millorades; 701 m2, que incorporaran sales d'estudi i espais de treballs per al personal i el professorat. També s'hi ubicarà un centre de normalització lingüística.

L'Ajuntament es reserva 4.030 m2 per a l'empresa Barcelona Serveis Municipals (B:SM), que es trasllada de les oficines de lloguer actuals ubicades a la gran via de Carles III, al districte de les Corts -on hi ha la seu corporativa- i al carrer de Rosa Sensat, a la Vila Olímpica. Amb aquesta mudança el consistori compta estalviar-se 1,5 milions d'euros anuals. L'edifici de Calàbria inclourà oficines d'atenció als usuaris del Bicing i l'àrea verda, i també un centre de control i un centre de dades.