‘L’avinguda secreta’, un llibre que recull el llegat històric de l’avinguda del Tibidabo

Glòria Soler i Eugènia Vidal han treballat durant dos anys en el projecte

L'Eugènia Vidal, dissenyadora gràfica de professió, va fotografiar durant mesos les cases de l'avinguda del Tibidabo mentre passejava. D'aquest material gràfic va sorgir la idea d'un llibre en el que juntament amb la historiadora Glòria Soler van treballar durant dos anys. L'obra, titulada “L'Avinguda Secreta”, està editada per l'Ajuntament de Barcelona i recull el passat i el present d'una avinguda elegant i cosmopolita que va ser iniciativa del farmacèutic Salvador Andreu i Grau.

La història de l'avinguda del Tibidabo forma part de la memòria de Barcelona, però el relat d'aquesta via està escrit per la vida de diverses famílies importants, com la de Salvador Andreu, Teodor Roviralta, Lluís Muntadas, Francesc Sert i Manuel Arnús. El cognom, però, amb què s'identifica l'avinguda del Tibidabo és el de la família Andreu, ja que el doctor Salvador Andreu i Grau, el de “les pastilles per a la tos”, en va ser l'artífex i el principal propietari dels habitatges que s'hi van construir.

El número 1 de l'avinguda del Tibidabo era propietat d'una de les filles del doctor Andreu, Madronita Andreu. Allà va viure amb el seu primer marit, des del 1919 al 1924, i també després, des del 1934 – quan la va reformar per complet – amb Max Klein. Aquella casa tenia un petit teatre per a pianistes, on Madronita i les seves filles interpretaven les obres. Tota aquesta història la recorden ara la historiadora i periodista Glòria Soler i la dissenyadora gràfica Eugènia Vidal, a través del llibre titulat 'L'avinguda secreta'. Entre les pàgines de l'obra es pot descobrir com la zona on es disposaven les butaques d'aquest teatre, actualment s'ha convertit en la cuina del restaurant ABaC.

Les dues veïnes del Putxet han inclòs també un capítol dedicat a les petites històries d'aquestes famílies burgeses de Barcelona, que recorden que la mateixa casa va ser l'ambaixada dels Estats Units durant la Guerra Civil. De la mateixa manera ho va ser la casa del doctor Andreu, que va ser l'ambaixada de la URSS, on encara s'hi conserva un búnquer.

Segons les autores, la idea d'editar 'L'avinguda secreta' va sorgir del material gràfic recopilat per l'Eugènia Vidal durant mesos, “jo passejava per aquesta avinguda i feia moltes fotografies. Em cridava l'atenció que és un dels carrers de Barcelona que encara es manté bastant sencer; sense que hi hagin gaires intervencions". Vidal creu que s'ha de tenir una nova consciència de la riquesa arquitectònica del Tibidabo.