L’austeritat vulnera drets fonamentals com la salut o l’habitatge, segons Amnistia Internacional

Amnistia Internacional es mostra preocupada pels efectes que la crisi econòmica està tenint sobre la població i, en aquest sentit, afirmen que les mesures d'austeritat impulsades pel Govern espanyol vulneren drets fonamentals com són la salut o l'habitatge. Així ho recull l'Informe anual 2013, un document en què analitzen l'estat dels drets humans a tot el món.

En l'àmbit de l'Estat espanyol, Amnistia Internacional és especialment crítica amb el fet que els immigrants sense papers no tinguin accés a la salut en igualtat de condicions. I en la mateixa línia, qualifica de molt greu la situació de desprotecció en què es troben les persones desnonades. L'ONG remarca que des de 2007 s'han fet més de 400.000 execucions hipotecàries i que això ha deixat moltes persones sense llar. Consideren, a més, que s'ha estigmatitzat la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) amb l'objectiu de deslegitimar-ne les reivindicacions.

Pel que fa al racisme i la xenofòbia, des de la institució reclamen que es tipifiquin aquest tipus de denúncies. Asseguren que actualment és molt difícil portar un control del volum d'aquests casos perquè no es comptabilitzen.

Agenda dels drets humans

Per intentar millorar la situació, Amnistia Internacional ha presentat al govern de la Generalitat l'Agenda dels drets humans a Catalunya. Es tracta d'un llistat d'assumptes pendents en matèria de drets humans al nostre país que reclamen que es protegeixin al llarg de 2013. Entre les peticions hi ha des d'aspectes referents a violència masclista fins a temes religiosos o referents als cossos de seguretat.

Entre les tasques urgents, l'informe demana accions més contundents en casos de violència vers la dona. Reclamen, d'una banda, més protecció per a les víctimes i, de l'altra, posar fi a la impunitat d'alguns dels suposats maltractadors.

El text també recull aspectes referents als Mossos d'Esquadra i els cossos de seguretat, especialment quan actuen en casos d'aldarulls. Amnistia Internacional exigeix que es compleixi estrictament la normativa que obliga la policia catalana a anar identificada i demana que es faci un ús proporcional de les unitats d'antiavalots. En aquest sentit, des d'aquesta institució creuen que s'han d'investigar totes les denúncies per lesions produïdes, presumptament, per projectils disparats pels cossos de seguretat.

Pel que fa a la religió, Amnistia Internacional denuncia que els musulmans no tenen els mateixos drets de culte que els qui són, per exemple, catòlics. Consideren, a més, que la prohibició del vel o del burca vulnera la llibertat de religió de les dones islàmiques.