L’Associació Esclat, per a persones amb paràlisi cerebral, celebra 40 anys

Una exposició repassa la història de l’entitat, que treballa per millorar la vida de les persones amb paràlisi cerebral i les seves famílies

L'Associació Esclat es va crear fa 40 anys, quan un grup de mares van posar els fonaments de la primera escola. Fins a aquell moment, els nens amb paràlisi cerebral acostumaven a estar-se a casa. Esclat va servir per visibilitzar la malaltia i donar noves perspectives de futur.

L'objectiu de l'Associació Esclat s'ha mantingut intacte al llarg d'aquests 40 anys: millorar la vida de les persones amb paràlisi cerebral i la de les seves famílies. Segons Joan Bertran, pare i president de l'associació, quan es va crear l'escola les famílies van millorar la seva qualitat de vida, ja que "és molt difícil tenir les persones amb paràlisi cerebral sempre a casa".

A poc a poc, Esclat es va anar professionalitzant. Ho recorda Lola de la Fuente, directora general i cap del projecte des dels inicis, que assegura que sempre ha intentat "superar-se, anar una mica més enllà i fer alguna cosa diferent". Per això, als anys 80 van lluitar perquè els nois amb paràlisi cerebral tinguessin els mateixos drets educatius que els altres i van aconseguir ser una escola concertada, l'any 86.

Després, es va voler que continuessin explotant les seves capacitats un cop passats els anys d'escolarització i es van fundar Esclat 2 i Esclatec. Més endavant, va continuar creixent amb el centre de dia i la residència Esclat, situada al barri de la Marina.