L’Associació de Veïns del Fort Pienc celebra 40 anys

Els terrenys de la Renfe de l’Estació del Nord van ser la primera espurna del naixement d’aquesta associació

El Centre Parroquial Roser va acollir les primeres reunions de la vintena de veïns del Fort Pienc amb el propòsit de constituir una associació de veïns. Encara no feia un any que havia mort el dictador Francisco Franco i tenien un munt de reivindicacions a fer. La primera gran lluita va ser reclamar per al barri els 150.000 m2 dels terrenys de la Renfe, que anaven de l'Estació del Nord, tancada des del 1971, a Glòries. Se'n va recuperar l'ús cultural, avui esportiu del pavelló de l'estació, i es van destinar a equipaments culturals els solars que avui ocupen L'Auditori i el Teatre Nacional, entre d'altres. Actualment les principals reivindicacions són Transformadors i l'Institut Angeleta Ferrer, i la principal preocupació, l'arribada de la gentrificació al barri.

Els terrenys guanyats a la Renfe, que incloïen l'Estació del Nord, van ser l'espurna que va fer néixer l'Associació de Veïns del Fort Pienc l'any 1977. Després van seguir amb reclamacions bàsiques com semàfors, transport o un institut. El president de l'associació de veïns, Joaquim Mallén, recorda com va ser un moviment espontani. Sorgien les reivindicacions una rere l'altra, amb molta empenta, i això va fer que el districte els escoltés.

Una altra fita històrica de l'entitat va ser l'illa d'equipaments de la plaça del barri, que es va inaugurar el 2003 i va ser la primera de Barcelona. Mallén explica que la feina que van fer en aquest procés també va enfortir l'associació. 

La revista que editen es fa ressò de les reivindicacions pendents que tenen sobre la taula: veure acabat l'equipament de Transformadors i l'Institut Angeleta Ferrer. També volen seguir incentivant la implicació dels veïns amb el barri, en especial a través de les festes populars, i els preocupa, com a la majoria d'entitats veïnals, el fet que el preu dels pisos expulsi els veïns de la zona.